USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

Виробник пластикової тари з Харківщини почав виготовляти дрони для ударів по тилу в РФ, – WSJ

Виробництво стрімко рухається до розширення, залучаючи до виготовлення БпЛА ветеранів авіаційної промисловості
Лелека, дрон, БПЛА
Український дрон "Лелека"
Джерело: Facebook

Власник заводу з виробництва пластикової тари в Харківській області переїхав на Захід України й організував виробництво далекобійних дронів, які зараз завдають ударів по глибокому тилу росіян. Про це пише The Wall Street Journal.

Видання розповідає, що до російського вторгнення бізнесмен займався виробництвом пластикової тари на півночі Харківської області. Після втечі на захід України він працював у залізничній логістиці. Минулого літа спецслужби звернулися до нього з прототипом безпілотника дальнього радіусу дії і попросили повторити.

Підприємець найняв на роботу кількох ветеранів авіаційної промисловості.

У команді фахівців працює 74-річний колишній головний спеціаліст Харківського авіаційного заводу. Як каже сам чоловік, у його віці він уже давно мав би піти на пенсію, але в країні війна.

Виробництво БпЛА в компанії буде розширюватися. Наразі 75 людей працюють на виробничій лінії, яка починається з пресування скловолоконної сітки у форми крил, хвостів і носів. Після 11 годин затвердіння в печі деталі збираються, щоб зробити невеликий літак із розмахом крил 2 метри. Двигун і вибухівку встановлюють на іншому заводі.

Наразі завод здатний виробляти один-два корпуси кожного типу дронів на день. Щоб збільшити потужність, бізнесмен нещодавно придбав другу піч полімеризації. Він планує розширити приміщення і найняти ще 50 осіб для роботи у дві зміни.

Водночас він розробляє власну модель безпілотника із запланованим радіусом дії понад 1000 км.

Новини за темою: На закупівлю дронів для ЗСУ уряд виділив ще 15,5 млрд гривень

За інформацією WSJ, Україна використовує безпілотники дальньої дії, щоб дістатися далеко за лінію фронту і вражати нафтопереробні заводи, аеродроми і логістику.

Ураження далекобійними безпілотниками спрямовані на те, щоб скоротити постачання палива російським військовим і позбавити Москву експортних надходжень для фінансування війни.

Перенісши війну в Росію, Київ міг би також змусити Москву передислокувати системи протиповітряної оборони якомога далі від лінії фронту.

За словами одного з виробників безпілотників, витрати на виготовлення коливаються від 30 тисяч доларів до 300 тисяч доларів за одиницю. Але це все одно значно менше, ніж вартість крилатої ракети.

У WSJ зазначили, що швидкий розвиток української індустрії дронів підкреслює винахідливість, яка дала змогу протистояти вторгненню набагато більшого сусіда.

Українські БпЛА

Як відомо, після того як українська армія зіткнулася з дефіцитом боєприпасів, промисловість України зробила ставку на ударні безпілотники, які, на думку військового керівництва України, повноцінно не зможуть замінити снаряди, проте дадуть змогу військовим вражати росіян на полі бою і далеко за його межами.

Останнім часом Україна помітно досягла успіху у виробництві дронів-камікадзе. На це вказує хоча б те, що українські БпЛА стали вражати об'єкти у РФ глибоко в тилу, інколи на відстані понад тисячу кілометрів.

Читайте також:
Електронна черга працює у всіх ТЦК Електронна черга працює у всіх ТЦК
Несправедливі графіки відключень електроенергії: Міненерго та Несправедливі графіки відключень електроенергії: Міненерго та "Укренерго" отримали доручення
"Вони не заспокояться". Головне з інтерв'ю Зеленського про фронт, Захід та мирні ініціативи
Найбільше військовозобов’язаних українців, які за кордоном оновили дані в Найбільше військовозобов’язаних українців, які за кордоном оновили дані в "Резерві", – з Польщі