USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55
Втрати орків: 4 9 5 0 7 0 (+1380)
USD
НБУ
39.67
Готівка
40.05
EUR
НБУ
43.08
Готівка
43.55

Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков

Влада та правоохоронці закликали громадян за можливості не йти до церкви
Поліція
Поліція посилює патрулювання на Великдень
Джерело: МВС

Російські війська можуть готувати ракетні провокації по Україні у період великодніх свят. Про це заявив керівник департаменту медіаграмотності Центру протидії дезінформації РНБО України Іван Сличко в ефірі "Громадського радіо". Водночас поліція готується до патрулювання біля церков у Великодню ніч. Для забезпечення правопорядку залучать понад 23 тисячі правоохоронців, повідомив начальник Департаменту превентивної діяльності Національної поліції Максим Ахрамєєв в етері телемарафону.

Можуть бути обстріли

За словами представника РНБО Івана Сличка, є висока ймовірністю, що РФ також готує ракетні провокації в період святкувань.

"Тому не ігноруйте сигнали повітряних тривог. Якщо щось подібне заявлятиметься в інфопросторі, ми повідомлятимемо, але вже варто не нехтувати сигналами тривоги та відразу йти в укриття", – сказав Сличко.

Він також нагадав про високу ймовірність діяльності диверсійно-розвідувальних груп ворога у прикордонних регіонах України і закликав громадян бути дуже уважними та максимально обережними. Окрім того, у ЦПД очікують зростання релігійних конфліктів у інфополі в період великодніх свят.

"Ми прогнозуємо зростання релігійних конфліктів у інфополі в період великодніх свят. Росія, як завжди, бере якийсь серйозний інфопривід і викручуватиме його у своєму ключі. Збільшуватиметься кількість провокативних фейків, маніпуляцій щодо пригнічення священнослужителів, щодо пригнічення вірян Московського патріархату в Україні", – додав Сличко.

Поліція виходить на патрулювання до церков

У поліції очікують, що на Великдень, 5 травня, до храмів по всій Україні прийдуть більш як 10 мільйонів вірян. Для забезпечення правопорядку залучать понад 23 тисячі правоохоронців. Про це розповів начальник Департаменту превентивної діяльності Національної поліції Максим Ахрамєєв в етері телемарафону.

За підрахунками правоохоронців, приблизно у 13 тисячах культових споруд відбудуться богослужіння з нагоди Великодня, які охоплять більш як 10 мільйонів відвідувачів. Нацполіція планує збільшити кількість автомобільних та піших нарядів на вулицях населених пунктів, а також кількість слідчо-оперативних груп для швидкого реагування. Також створять резерви з-поміж поліції особливого призначення, вибухотехніків та кінологів.

"Загалом буде задіяно більш як 23 тисячі правоохоронців. Зрозуміло, ми будемо нести службу пліч-о-пліч з нашими колегами зі Служби надзвичайних ситуацій", – зазначив Ахрамєєв.

Що з комендантською годиною

На Великдень, як і в інші дні, в Україні діятиме комендантська година. Поліція слідкуватиме за дотриманням правил та проводитиме профілактичні бесіди з порушниками.

"Нічого не змінюється. У нас діє воєнний стан. Будемо перевіряти. Звісно, десь будемо ставитися з порозумінням, будемо роз'яснювати, проводити профілактичні бесіди", – сказав Ахрамєєв.

При цьому він зазначив, що сподівається на свідомість громадян, щоб вони "не створювали додаткову роботу для поліції".

У Києві посилюють заходи безпеки, містян просять не йти до церкви

У Києві на Великдень, який припадає на 5 травня, посилять заходи безпеки. При цьому містян і гостей столиці просять за можливості не йти в церкви та уникати великого скупчення людей. Про це повідомила Київська міська військова адміністрація.

Для підтримання правопорядку у Києві залучать представників Національної поліції України та співробітників муніципальної охорони столиці.

"Вони патрулюватимуть місця проведення богослужінь та зібрання вірян – храми, собори та Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" з метою недопущення провокацій", – йдеться у дописі.

При цьому зазначається, що біля церков чергуватимуть правоохоронці, які у разі повітряної тривоги допомагатимуть евакуації вірян та священнослужителів до найближчих укриттів.

Крім того, працюватимуть спеціальні тимчасові моніторингові центри, які оперативно відслідковуватимуть ситуацію в Києві задля запобігання правопорушень. У Київській міській військовій адміністрації повідомили, що комендантська година на Великдень діятиме без змін – з 00:00 до 05:00.

"Дорогі кияни та гості міста, за можливості подивіться богослужіння онлайн – по ТБ або через YouTube чи Facebook. Якщо ж все ж таки вирішите піти до храму – дбайте про безпеку! Намагайтеся уникати великих скупчень людей", – зазначили у відомстві.

У КМВА нагадали, що загрозу провокацій чи ракетних обстрілів на Великдень ніхто не знімає.

"Дотримуйтеся правил безпеки. Пам’ятайте про сигнали повітряної тривоги. При оголошенні – прямуйте в найближче укриття", – йдеться у повідомленні.

У Кіровоградській області на Великодню ніч змінили час комендантської години

У Кіровоградській області змінили час комендантської години у Великодню ніч. Вона триватиме з 00:00 до 4:00. Про це заявив голова Кіровоградської ОВА Андрій Райкович.

"Ми врахували побажання вірян і змінили час комендантської години у Великодню ніч. Вона триватиме з опівночі до четвертої ранку", – наголосив він.

Голова ОВА зазначив, що під час комендантської години в Кіровоградській області не можна перебувати на вулицях та в громадських місцях.

"Правило не поширюється на час повітряної тривоги, щоб дістатись до найближчого укриття", – уточнив Райкович.

Зазначимо, що комендантська година в Кіровоградській області триває з 23:00 до 05:00.

А у Харкові на Великдень, 5 травня, вхід на міські кладовища, а також меморіальні комплекси, які підпорядковуються КП "Ритуал", буде закритий. Таке рішення було ухвалено через посилення ворогом ракетних атак, а також ударів БпЛА по критичній та цивільній інфраструктурі міста.

Нагадаємо, цього року світле Воскресіння Христове українці зустрічатимуть 5 травня. Проте через війну святкування буде проходити з певними обмеженнями. Серед них – комендантська година, яка може варіюватися залежно від регіону.

Читайте також:
ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів ТЦК передали Нацполіції інформацію про 94,5 тисяч ухилянтів
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами У ГУР ідентифікували військових злочинців, які обстрілюють Україну крилатими ракетами
Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька