USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 6 4 6 0 (+1160)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Захід почав надавати Україні важке озброєння, побоюючись весняного наступу Росії, – NYT

Передача винищувачів та ракет більшої дальності поки не розглядається
ЗСУ війна

Ілюстративне фото

Джерело: The New York Times

Згода на передачу важкого озброєння Україні може бути повʼязана із побоюваннями західних посадовців стосовно того, що Росія піде навесні в новий наступ. Раніше вони відмовлялися від таких постачань, остерігаючись, що "можуть спровокувати Москву", пише New York Times

Союзники НАТО раніше передали Україні свої радянські танки. Але більша їх частина вже знищена чи пошкоджена.

Проте останніми тижнями ситуація змінилася. Спершу наприкінці грудня США оголосили про відправку систем ППО Patriot. Потім Німеччина також зобовʼязалася надати батарею цієї системи, а за кілька годин Франція, Німеччина і Сполучені Штати вперше пообіцяли надіслати бойові броньовані машини. 

"Зараз цілком імовірно, що сучасні західні танки будуть додані до зростаючого списку потужної зброї, яка надсилається Україні, оскільки Сполучені Штати та їхні союзники беруть на себе більший ризик, щоб захищати Україну, особливо враховуючи те, що її військові досягли несподіваних успіхів і протистояли виснажливим нападам", – зазначає видання. 

Крім того, вказується, що відчуття терміновості у надсиланні потужнішої зброї частково відображає похмуре протистояння на полі бою на сході України, де протягом місяців росіяни намагалися захопити місто Бахмут та околиці, зазнаючи великих втрат, але мало досягнувши. Протягом цього тижня особливо жорстокі бої розгорнуті в сусідньому місті Соледар – від кварталу до кварталу та від будинку до будинку з суперечливими заявами щодо контролю над містом.

Експертка з питань оборони Європейської ради з міжнародних відносин Каміль Гранд вважає, що Москва, схоже, мобілізує сотні тисяч нових призовників для свого наступу. Це, зокрема, підштовхнуло дискусію про танки, сказала вона, "щоб дозволити українським силам зараз досягти значного прогресу".

Однак передача деяких видів озброєння все ще не розглядається, у тому числі винищувачі та ракети більшої дальності, які можуть вразити окупований Крим та РФ. Також адміністрація Байдена притримує танки M1 Abrams.

За словами високопоставленого західного військового представника, зміна балансу сил на сході України необхідна для виходу війни з глухого кута – відправка достатньої кількості сучасних західних бойових танків та інших бойових машин може допомогти. Він зазначив, що без танків Україна навряд чи зможе відвоювати значні території.

The Guardian повідомляє, що у понеділок 16 січня Велика Британія може офіційно заявити про надання Україні танків Challenger 2. В той же час Bloomberg пише, що Німеччина надасть танки Leopard.

Раніше повідомлялося, що уряд Сполучених Штатів Америки розглядає можливість надання Україні бойових машин Bradley в рамках подальшого пакета військової підтримки.

Нагадаємо, 6 січня Пентагон ухвалив рекордний пакет військової допомоги для України на 3 млрд доларів. Туди увійшли:

  • 50 БМП М2 Bradley із 500 протитанковими ракетами TOW та 250 тисячами снарядів 25 мм;
  • 100 бронетранспортерів М113;
  • 55 бронемашин із захистом від мін (MRAP);
  • 138 бронеавтомобілів HMMWV;
  • 18 самохідних артилерійських установок Paladin;
  • 70 тисяч артилерійських снарядів 155 мм;
  • 500 високоточних артилерійських снарядів 155 мм;
  • 36 гаубиць 105 мм та 95 тисяч снарядів до них;
  • 10 тисяч мінометних снарядів 120 мм;
  • додаткові ракети до HIMARS;
  • зенітні ракети RIM-7 Sea Sparrow;
  • 4 тисячі авіаційних ракет Zuni;
  • стрілецька зброя, гранатомети, міни, прилади нічного бачення та багато іншого.

Крім цього, США виділяють ще 225 мільйонів доларів на модернізацію Збройних сил України та їхню довгострокову підтримку. Ще 682 мільйони доларів підуть американським союзникам у Європі, щоб стимулювати та поповнювати їхню військову спроможність на тлі допомоги Україні.

Читайте також:
Росія уже не возить зброю на фронт Кримським мостом Росія уже не возить зброю на фронт Кримським мостом
Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт Росіяни просунулися в чотирьох областях: ISW показав, як змінюється фронт
Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський Окупанти намагаються вийти до Курахового та Покровська, – Сирський
Керівників ТЦК, причетних до мобілізації Керівників ТЦК, причетних до мобілізації "заброньованих", будуть карати, а зменшити черги в ТЦК допоможе лише цифровізація: Федієнко про мобілізацію в Україні