USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Росія оголосить другу хвилю мобілізації, призовуть до 500 тисяч осіб, – The Times

Путін не має часу для підготовки якісних військових кадрів, тому оголошення другої хвилі мобілізації не допоможе йому виграти війну
Путін
Путін
Джерело: відкриті джерела

Росія найближчим часом може оголосити другу хвилю мобілізації. За даними The Times із посиланням на джерела у західній розвідці, цього разу Кремль має намір призвати близько 500 тисяч осіб.

Автори публікації пишуть, що провести мобілізацію у Кремлі можуть на тлі соціологічних опитувань, які продемонстрували високу підтримку війни серед російського суспільства, незважаючи на поразки на фронті.

"У російських регіональних військкоматах триває серйозна підготовка. Кремль провів закрите опитування, яке показало, що росіяни стурбовані війною, але в той же час не хочуть миритися з поразкою", – цитує видання західного чиновника.

В статті йдеться, що якщо рішення про новий заклик приймуть протягом найближчих кількох тижнів, то навчити та відправити на фронт до 500 тисяч мобілізованих можуть до квітня. До того моменту закінчиться весняне бездоріжжя і можна буде розпочати наступ.

Західні чиновники вважають, що зараз кількість військових з боку України та Росії приблизно однакова, а тому командуванню ЗС РФ з новим командувачем генералом Герасимовим потрібна чисельна перевага для нових наступальних операцій. Навесні Росія може розпочати наступ із кількох напрямків, метою якого буде відвернути українські сили від Донецького та Луганського напрямів, зазначають військові експерти.

Автори публікації наголошують, що можливий навіть новий наступ на північні регіони України з боку Білорусі, проте ці наступальні операції навряд чи призведуть до того, що Росія захопить великі території. Вони швидше розглядаються як маневри, що відволікають, щоб розосередити ресурси України.

"Путін має намір ескалювати конфлікт, і Герасимов – найкраща фігура для координації. Це не якась "Гра престолів" за участю Пригожина, Суровікіна та Герасимова. Росіяни готуються до фінальної битви", – йдеться у статті.

Що говорить українська розвідка

Росія намагається створити Збройні сили чисельністю два мільйони осіб. Такими є оцінки воєнної розвідки України.

Під час першої хвилі мобілізації до ЗС РФ було призвано 300 тисяч осіб. Після нетривалої підготовки мобілізованих направляють в зону ведення бойових дій в Україні. Не виключено, що керівництво Росії вже найближчими днями оголосить про проведення чергової хвилі мобілізації. До ЗС РФ потраплять ще 500 тисяч росіян, що дозволить країні-терористу створити стратегічні резерви.

"Приготування до оголошення чергової хвилі мобілізації в Росії вже активно відбуваються. На законодавчому рівні вносяться зміни у закони РФ, які регламентують проведення мобілізації. Також триває активна підготовка навчальних центрів", – повідомляє розвідка і зазначає, що масштаб мобілізаційних заходів, які проводить країна-агресор, свідчить про плани її керівництва створити армію чисельністю близько двох мільйонів осіб.

Що було раніше

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) ще наприкінці січня 2022 року зазначали, що керівництво Росії намагається налаштувати своїх громадян на нові хвилі мобілізації, однак цей крок не допоможе окупантам виправити внутрішні обмеження і змінити хід бойових дій. 

Експерти інституту у своєму звіті нагадували, що у Бєлгородській та Курській областях оголошено про формування загонів тероборони. Цим, за словами аналітиків, влада наражає на війну багатьох мирних жителів "під абсурдним приводом загрози наземного наступу України на прикордонні райони Росії".

Паралельно з цим російські чиновники зробили рекламу "СВО", яку раніше спостерігали лише у віддалених містах і селищах влітку під час кампаній з вербування солдатів, а пропагандисти почали висувати неправдоподібні теорії щодо можливого вторгнення України.

"Однак цих інформаційних умов недостатньо, щоб переконати російське населення загалом у необхідності додаткової мобілізації, враховуючи низьку реакцію на рекламні заходи щодо набору добровольців протягом літа", – наголошується у звіті ISW.

Аналітики додають, що Кремль ризикує ще більше зашкодити своїй довірі, оголошуючи мобілізацію, яку передбачили неофіційні джерела, але відкрито не обговорювали російські офіційні особи.

Оголошення Путіним мобілізації не допоможе 

Експерти Інституту вивчення війни заявляють, що президент Росії Володимир Путін може оголосити другу хвилю мобілізації, загальну мобілізацію чи навіть війну. Однак це не допоможе росіянам виправити внутрішні обмеження російської військової потужності, яка необхідна для ефективного ведення бойових дій. Адже для того, щоб більш-менш якісно підготувати частково мобілізованих, необхідно кілька місяців.

"Кремлю знадобилося майже три місяці, щоб підготувати деякі з підрозділів, тоді як інші погано підготовлені та погано забезпечені мобілізовані елементи були передчасно відправлені на передову", – зазначають аналітики.

В той же час в ISW додали, що Путін залежний від здатності інвестувати час і постачання у військових для отримання якісних кадрів. Однак, уточнюють аналітики, у нього відсутнє довгострокове стратегічне планування, а тому ці вимоги на даний момент для нього просто нереально виконати. 

Читайте також:
Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя Україна приречена бути ветераноцентричною: Як держава та бізнес повертають військових до цивільного життя
Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді Українським спортсменам рекомендують відмовитися від контактів і спільних фото з росіянами на Олімпіаді
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану Сенат США проголосував за заборону імпорту російського урану