USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.40
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.34
Готівка
42.90

Підрив Каховської ГЕС може знищити "Нижньодніпровський" парк на Херсонщині

За словами директора парку, наразі спостерігається масова загибель представників тваринного світу та унікальних рослин
парк_1
Національний природний парк “Нижньодніпровський”
Джерело: Facebook парку

Внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС територія Національного природного парку "Нижньодніпровський" опинилася під водою. Про це повідомляється на сторінці парку в Facebook.

За словами директора парку Олексія Чачібая, підвищення рівня води призвело до масової загибелі представників тваринного світу та унікальних рослин.

"Під нашою охороною знаходиться 60 видів птахів, великий відсоток яких гніздився на території парку. За останніми даними, в межах парку реєструється 44 види риб, зокрема, рідкісні зникаючі види. Наразі зафіксована присутність 15 видів. Найбільш цінні – осетрові. Що стосується флори, орієнтовно постраждало 63 види вищих судинних рослин, з яких 30 занесені до Червоної книги України", – розповів директор.

Чачібая зазначив, що на правобережній частині Херсонської області там, де берег вищий, наслідки підтоплення будуть проявлятися у зсуванні ґрунтів. 

"Якщо вода підніметься принаймні на пів метра і більше та утримається – відповідним чином будуть відбуватися зсування ґрунтів. Це може призвести до руйнувань будівель поблизу річки та знищення флори та фауни у тих населених пунктах, яких торкнеться затоплення", – сказав Олексій Чачібая.

Затоплення лісів

Станом на вечір 6 червня на Херсонщині через підрив окупантами Каховської ГЕС було підтоплено 55 тисяч га лісів, з яких 47 тисяч га – це окуповані території. Про це заявив в. о. директора ДП "Ліси України" Юрій Болоховець.

Він наголосив, що на цей час оцінити збитки, завдані лісовому господарству, достатньо складно, оскільки доступ до окупованих територій відсутній.

Прогнози по втратах

Дерева

Лівобережжя Дніпра на Херсонщині засаджено сосновими лісами. Під особливою загрозою опиняються дерева віком до 10 років. Адже родючий пласт лісів і молоді насадження могло вже буквально знести потоком води.

Сосни можуть загинути майже повністю, оскільки застояна вода у підтоплених місцях провокує розвиток кореневої гнилі, змінює кислотність ґрунту. Якщо вода стоятиме 20 днів – дерева не виживуть.

Фотосинтез

Через руйнацію Каховської ГЕС у Дніпро потрапили щонайменше 150 тонн машинного мастила. Осідання мастила на рослини веде до незворотних наслідків у процесі фотосинтезу. Це – екоцид.

Тварини

Середні тварини – олені, козулі, дикі кабани – ще мають мінімальний шанс зачепитися за якісь острівці і вижити. У ящірок, змій, зайців, їжаків – шансів немає.

Переважну більшість тварин просто винесе течією у відкрите море.

Парк "Кінбурнська коса" 

Регіональний ландшафтний парк "Кінбурнська коса", який вже понад рік потерпає від пожеж внаслідок обстрілів, тепер може частково опинитися під водою. Адже більшість коси перебуває нижче рівня моря. Ймовірно, перешийок у кінці затоки за межами дельти Дніпра буде майже повністю затоплений і це може статися через 50 годин після прориву дамби.

Нагадаємо, експерт Мережі захисту національних інтересів Олег Листопад в коментарі для UWN розповів, яких екологічних наслідків варто очікувати через підрив Каховської гідроелектростанції.

Яка нині ситуація на ГЕС та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, – Плетенчук
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук
Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля Росія вже завдала шкоди українському навколишньому середовищу на 2,4 трлн гривень, – Міндовкілля