USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 1 0 8 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Війна проти Росії – це наша війна. Розмова з очільником "Союзу гагаузів України" Василем Келіогло

Василь Келіогло_1
Президент Всеукраїнської громадської організації "Союз гагаузів України" Василь Келіогло в ефірі TAK TV. 
Джерело: UWN

Хто такі гагаузи? Скільки їх мешкає в Україні? Скільки гагаузів захищають Україну та чи вважають вони війну проти Росії своєю? Що відбувається в Молдові? Чи відчувають гагаузи проблеми, пов'язані з мовним законом, ухваленим в Україні? 

Андрій Булгаров в рамках проєкту "Інтерв'ю без кордонів" поспілкувався з президентом Всеукраїнської громадської організації "Союз гагаузів України" Василем Келіогло. 

Хто ж такі ці гагаузи і чому ви вирішили про них розказати?

Гагаузи – це тюркомовний народ, який мешкає в Молдові і Україні,  але це південна група гагаузької мови. Це народ, який дуже довго йшов до України, але близько 200 років мешкає на території Одеської та Запорізької області. У нас є своя культура, у нас є свої традиції, у нас є звичаї, ми мешкаємо в такому регіоні, який називається Бессарабія, або Буджак, і наші люди дуже люблять свій край.

Скільки гагаузів приблизно мешкає в Україні?

У 2001 році офіційно було 32 тисячі. Але завдяки переселенню з Молдови, наприклад, у Ренійському районі, там гагаузькі села, дуже багато мешкають. В Ізмаїлі і в Одесі теж, і тому десь близько 40 тисяч гагаузів мешкають в цілому в Одеській області.

Гагаузи можуть бути мостом між Україною, Туреччиною, Азербайджаном і іншими тюркомовними і тюркськими країнами. Щобільше, на практиці гагаузи зараз працюють в консульстві України в Туреччині, в посольстві України в Туреччині і деякі працювали в Туркменістані, які теж представляли Україну і не тільки на дипломатичному рівні, а й на культурному, на освітньому рівні. Ми зараз представляємо Україну як тюркомовний народ, і ми насправді корінний народ України. На жаль, в законі поки ні, але ми працюємо над тим, щоб ми мали законне право.

Минулого чи позаминулого року українка-гагаузка виграла турецьке "Євробачення". Як це взагалі можливо?

Це було у 2020 році. Це можливо, тому що наш народ талановитий насправді. Крім цього, це дуже працьовита людина. До речі, у неї така історія, що родина Папазоглу була відправлена в Сибір при СРСР. Їм потім не дали повернутись до свого села і казали: "Ідіть десь в інше місце". Вони в Калуші почали жити і потім вона там народилась, і батьки, і дідусь теж чистокровні гагаузи.

Я хочу сказати, що ця людина настільки полюбила гагаузьку мову і культуру, що вона дала своє добро для того, щоб брати участь. Вона дійсно серед 30 учасників стала першою.

Гагаузи переходять в іслам?

Дуже рідко, тому що у нас віра настільки глибока, настільки фанатичні гагаузи, якщо вірять... Тому той міф, що гагаузи були, наприклад, болгарами, стали тюркомовними гагаузами після того як османи прийшли і завдяки тому, що був тиск на гагаузів, – не було такого. Тому що є така нація, як помаки в Болгарії, вони мусульмани, але розмовляють болгарською мовою. Розумієте, не може бути такого. Гагаузи – це народ, який в Україні після великого переселення народів з Алтаю в Болгарію, а потім Бессарабію.

Гагаузькі православні церкви... їх нищили османи, дуже сильно нищили. І це теж є одна із причин, чому вони перебралися років 300 тому саме на територію Південної України, тобто Бессарабії...

Я вам скажу, що такого було небагато. Тому що тюркські племена половців, печенігів були язичниками, а потім, коли Візантія запропонувала гагаузам приєднатися до свого війська, тоді вони і прийняли православʼя, а потім, коли прийшли турки-османи, то вони дуже непогано ставились до гагаузів, тому що вони були браття. Навіть податки гагаузи платили менше, ніж болгари. 

Зараз багато гагаузів воюють, захищають нашу країну...

Я скажу, що з кожного села близько 40 чоловіків захищає свою родину, а це 20 сіл зі всієї України. У нас навіть є герой України –  це Микола Палас з Дмитрівки, це  Болградський район.

Крім того, хочу сказати, гагаузи є волонтерами. Ми відкрили разом з нашою організацією гуманітарний центр. Нам дуже допомагали турецький бізнес, з Німеччини турки, потім з Франції і з інших країн. Це наша війна. Війна прийшла на наш поріг, і ми будемо захищати свою вітчизну.

На території Молдови знаходиться Гагаузька автономія, яка має певний автономний статус, але при цьому це на сьогодні повністю проросійський анклав.  Як так сталося?

Я скажу так. Дійсно до цього, поки в Одесі, в Ізмаїлі не падали бомби, ракети, то деякі наші гагаузи, які мешкають в Україні, теж вважали, що Росія наш брат, не може бути так, що вона буде на нас кидати ці ракети. А коли їхні діти почали дзвонити своїм батькам і казати: "Мати, батько, це нас вбивають, вбивають наші брати..."

Але це не брати, це варвари, це агресор, який прийшов нас вбивати, – це одне. Друге – стосовно молдавських гагаузів, дуже добре там пропаганда пропрацювала, на жаль. Та влада, яка була в Гагаузії з 94-го року, коли сформувалась Гагауз Єрі, був такий Кройтор, і тільки рік був насправді дійсно патріотичний Башкан, який працював на гагаузів.

Молдова – там як вся Одеська область, і на території цієї "Одеської області", уявіть собі, є ще два проросійських анклави – це Придністров’я і Гагаузія, яка теж проросійська. Тобто що там залишається тій Молдові, кілька міст...

Я хочу сказати, що Уложення – це основний закон Гагаузії, який не повинен виходити за рамки Конституції Молдови. Є така стаття, 10 стаття Уложення, де насправді пишеться, що якщо Молдова змінить свій статус, то ми маємо право на самовизначення, і гагаузи цим користуються. Дивіться – ви в Євросоюзі, ми або будемо окремо незалежними або приєднаємось, наприклад, до Росії.

Тому і я кажу, що це мусується, цю інформацію народ не розуміє, як це буде, але, як кажуть, топлять за Росію, розумієте? Зустріч з Путіним, наприклад, і Гуцул (Євгенія Гуцул, – ред.), це що? Це шоу. Я на 99% думаю, що це випадкова зустріч. Це настільки піар зробили, щоб з цеї Гуцул потім зробити опозиціонера. За два місця до виборів її взяли і зробили башканом. Гроші все вирішують.

Чого проголосували за неї?

Тому що купували людей, купували всіх.

Зараз Україна призначила посла в Молдові Олексія Данілова. Треба говорити про, скажімо так, активну позицію України саме в Молдові. Призначення Олексія Данілова зможе зрушити цей процес?

Я вважаю, що це дуже добре, що Данілов став послом України в Молдові, тому що він силовик, він знає проблему і він може вплинути на ситуацію між Молдовою і Гагаузією. Стосовно Гагауз Єрі – це шорська команда зараз. Шор – це той чоловік, який вкрав мільярд в Молдові. Це громадянин Молдови, який був спочатку в Ізраїлі, а зараз він в Росії і ця команда стала очолювати Гагауз Єрі, на жаль. Навіть серед 10 кандидатів всі були проросійські, ні одного промолдовського або прогагаузького не було. Данілов, я вважаю, що, мабуть, з цим впорається і зможе налагодити контакт з продемократичними силами Гагаузії.

А в тебе є спілкування з кримськими татарами теж. Що ти можеш сказати про цю співпрацю?

Я скажу, що ми у 2013 році зібралися з тюркомовним народом України і заснували тоді Конгрес тюркських народів України. Там були в тому числі і кримські татари. Але, на жаль, у 2014 році почалася війна, тому це відклали на безвік. З кримськими татарами в мене дуже теплі відносини, з Чубаровим і іншими теж нашими друзями. Ми зараз разом з ними будемо намагатись, щоб наш гагаузький народ теж був корінним, тому будемо співпрацювати в цьому питанні –  це одне. Наприклад, стосовно переходу з кирилиці на латиницю, ми свої документи, які у нас були, ми віддали їм, тому що ми у 2007–2008 перейшли в Україні на використовування гагаузької мови з кирилиці на латиницю, а вони ні. Тому ми отак співпрацюємо. До речі, ми разом з представником кримськотатарського народу входимо до Асоціації національно-культурних товариств Європи і там є тюркський департамент. Ми там разом з ними працюємо.

Чи відчуваєте цю проблему з мовним законом? Гагаузи стикаються з проблемами в освіті, якими?

Я скажу так. Гагаузи стикаються з проблемами, які на міському рівні не вирішуються. Наприклад, мовний закон нам дозволяє до 18 годин в місяць вивчати гагаузьку мову офіційно. Але на рівні шкіл, директорів шкіл і вчителів... наприклад, в Котловині година на тиждень – це чотири години на місяць, в іншому селі – дві години, наприклад, максимум три години на тиждень.

Я почув таку фразу, що гагаузька мова зараз зникає...

100 відсотків. ЮНЕСКО це офіційно визнала. Я вважаю, що йде асиміляція не тільки в Гагаузії, не тільки в містах, але і в селах. Я теж вважаю, що це радянська влада ще зробила, і ми це не можемо зупинити. Тому що радянська влада робила радянського громадянина. І тоді наші батьки... їм простіше розмовляти російською мовою.

Президент Всеукраїнської громадської організації "Союз гагаузів України" Василь Келіогло в ефірі TAK TV. 
Джерело: UWN

 

Читайте також:
ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25 ЗСУ збили над Донеччиною російський Су-25
Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО Зеленський заявив, що для захисту критичної інфраструктури України нині потрібно мінімум сім систем ППО
"Коли ми говоримо "Харків" - це, передусім, буде далекобійна зброя", - Зеленський
У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський У Росії немає стільки сил, як на початку вторгнення, щоб повторити наступ на Київ, - Зеленський