USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

На Харківщині злочинці виготовляли фальшиві документи. Окремим попитом користувалися ті, що давали змогу військовозобов’язаним уникнути мобілізації

За місяць незаконних оборудок спільники отримували близько мільйона гривень прибутку
фальшивки_1
Знайдені фальшиві документи
Джерело: Харківська обласна прокуратура

На Харківщині правоохоронці ліквідували діяльність злочинної групи осіб, яка спеціалізувалася на підробці документів, в тому числі і тих, що видають підрозділи МВС, по всій Україні. У фігурантів провели понад десять санкціонованих обшуків і вилучили кустарне устаткування для підробки документів, макети бланків різних установ та печаток, розповіли в пресслужбі Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.

За місяць незаконних оборудок спільники отримували близько мільйона гривень прибутку. До протиправної діяльності виявилися причетними шестеро чоловіків і жінка – усі мешканці Харкова, Києва та області віком від 29 до 64 років.

"Злочинною діяльністю спільники займалися безпосередньо за місцем свого проживання, а "липові" документи пересилали замовникам поштою. Замовлення спільники приймали у Telegram, а оплату – на віртуальний гаманець криптовалютою USDT. Вартість виготовлення підробних документів варіювалася від 350 до 2000 доларів, залежно від складності роботи та рівня документів", – йдеться в повідомленні.

Як вдалося з’ясувати оперативникам внутрішньої безпеки, стати власником фальшивого водійського посвідчення можна було за 350 доларів, а українського паспорта – 1 тис. 200 доларів.

Що було серед підробленого?

Серед підроблених зловмисниками документів – водійські посвідчення, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, довідки про несудимість, посвідки на постійне проживання, довіреності, українські та закордонні паспорти, зокрема і паспорти інших держав.

"Окремим попитом у спільників користувалися документи, які давали змогу військовозобов’язаним чоловікам уникнути мобілізації або виїхати за кордон. Наприклад, пакет медичних документів або запрошення на навчання", – додали правоохоронці.

За матеріалами внутрішньої безпеки слідчі розпочали кримінальне провадження й провели низку санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігурантів та в їхніх автомобілях.

Новини за темою: На Одещині ексдиякон УПЦ МП відправляв за кордон ухилянтів під виглядом "церковних місіонерів"

Під час заходів виявили та вилучили: печатки і штампи, устаткування для підробки документів, бланки паспортів, у тому числі інших держав, бланки посвідчень водія тощо.

Наразі головному фігуранту вже оголосили про підозру. Іншим учасникам злочинної групи невдовзі вручать підозри за тією ж статтею. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Раніше

Влітку минулого року в Києві правоохоронці викрили підпільний "ЦНАП", який продавав фальшиві паспорти та водійські посвідчення. Також в цеху виготовляли печатки і штампи України та ЄС. 

Зазначається, що організатор незаконного бізнесу пропонував своїм клієнтам фальшиві паспорти, водійські посвідчення, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів. А також акти права власності на землю та фіктивні дипломи про закінчення вищих закладів освіти України.

Читайте також:
Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених Росіяни обстріляли Харківщину: Серед загиблих є жінка на сьомому місяці вагітності, відомо й про чимало поранених
Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW Російська армія, ймовірно, готується до другого етапу наступу на півночі Харківщини, - ISW
РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський РФ почала наступ раніше запланованих термінів і розширила зону боїв майже на 70 км, – Сирський
Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони Зеленський про захист Харківщини: РФ не дійшла до основних ліній оборони