USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

На добудову музею Голодомору в Києві виділять 574 млн гривень

Розповідаємо, що відомо про будівництво
Музей Голодомору_2
Джерело: nizio.com.pl

Верховна Рада 13 липня ухвалила за основу і в цілому законопроєкт №3473 щодо внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік", який передбачає виділення додаткових 573,9 млн гривень на завершення будівництва Національного музею Голодомору. Про це повідомив один з керівників Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

"За відповідне рішення проголосували 312 нардепів", – сказав Железняк.

Водночас, за словами голови Комітету з питань бюджету ВР Роксолани Підласої, ініціатива є збалансованою та не передбачає загалом збільшення видатків державного бюджету на поточний рік.

Що відомо про музей?

Національний музей Голодомору-геноциду створили за наказом Кабінету міністрів 8 липня 2009 року, а фактичне відкриття музею відбулося у серпні 2009 року.

Першу чергу комплексу побудували у 2008 році. Архітектор і автор проєкту є Андрій Миргородський. Друга черга почала реалізовуватися у 2017 році.

Формально музей вважається другою чергою Меморіалу Голодомору – після "Свічки пам'яті", яку тут встановили у 2008–2010 роках. 28 листопада 2020 року, під час вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні, президент Володимир Зеленський доручив уряду дофінансувати проєкт комплексу Національного музею Голодомору-геноциду. Через повномасштабне російське вторгнення будівництво було призупинене.

Джерело: nizio.com.pl

"Чотири роки тому, коли ми починали проєкт, ніхто не міг би повірити, що одного дня він буде зупинений через війну. Я брав участь у деяких дискусіях на різних етапах проєктування і зрозумів, що хто б не був у владі, хто б не відповідав за цей проєкт, він не здатен зупинити цю машину зі створення музею Голодомору-геноциду", – розповів один з авторів проєкту, архітектор Мирослав Нізьо в інтерв’ю "ВВС Україна".

За словами митця, основна частина будівлі вже стоїть – вона накрита дахом і готова до остаточного внутрішнього оздоблення.

"Але етап концепції оповіді був зупинений. Тепер ми отримали інформацію від влади – проєкт можна відновлювати. І я думаю, знаючи ситуацію, знаючи важливість проєкту, він все одно буде завершений. Музей і меморіал важливі як ніколи, тому треба терпіти, треба чекати", – додав архітектор.

Джерело: nizio.com.pl

Символи музею

Основна частина меморіалу схована у землі, а дах у вигляді розбитих тектонічних плит виступає на поверхню. Ці розломи у землі символізують правду про Голодомор, яка вийшла назовні. Вночі зсередини комплексу буде йти світло, а вдень, навпаки, сонячне світло приникатиме в будівлю крізь розлом.

Основними символічними матеріалами комплексу є сталь та чорнозем, які представляють різні сторони. Сталь, подекуди зі слідами корозії, уособлює радянську систему. А чорнозем, що представлений гранітом, символізує українську землю.

"Сталь символізує радянський механізм, символізує ніж, який намагається агресивно копати, різати чорнозем. Це щось абсолютно експресивне, агресивне, і я думаю, що всі під час цієї оповіді зрозуміють, з чим ми маємо справу. На ці матеріали ми будемо нанизувати історії очевидців, які ми збираємося символічно перенести з минулого у сьогодення", – пояснив Нізьо.

Замовником будівництва є ДП "Дирекція з будівництва "Меморіал жертв Голодомору". Оскільки територія є охоронною зоною Лаври, проведення будівельних робіт було погоджено з ЮНЕСКО. Музей зможе одночасно приймати 1,5 тисячі відвідувачів.

Європарламент визнав Голодомор геноцидом українського народу

Раніше Європейський парламент ухвалив резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. 

"Європейський парламент… визнає Голодомор, штучний голод 1932–1933 років в Україні, спричинений навмисними діями радянського режиму, геноцидом проти народу України; рішуче засуджує такі дії тоталітарного радянського режиму, які призвели до смерті мільйонів українців та суттєво підірвали основи українського суспільства", – йшлося у повідомленні пресслужби ЄП. 

Голодомор геноцидом українського народу також вже визнали Польща, Словенія, Словаччина, Франція, Бельгія, Угорщина, Німеччина, Чехія, Австралія, Велика Британія, Ватикан, Бразилія, Грузія, Еквадор, Естонія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Мексика, Парагвай, Перу, США, Португалія, Хорватія.

Читайте також:
У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний У Києві можуть продовжити відключення світла до ранку 17 травня: Дефіцит в енергосистемі – значний
На реконструкцію парку На реконструкцію парку "Наталка" в Києві виділили 20 млн гривень
Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів Нині до київського ТЦК доставили понад дві тисячі ухилянтів
Вперше в Україні запустили Вперше в Україні запустили "Портал Захисників та Захисниць"