USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

МОЗ і поліція перевірять видані після початку війни рішення ВЛК, – Ляшко

Глава відомства не назвав терміни перегляду рішень комісій
ВЛК
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Міністерство охорони здоров'я та правоохоронні органи перевірять видані після початку повномасштабного вторгнення рішення військово-лікарських комісій (ВЛК) про обмежену придатність до військової служби. Про це сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

"Перевіримо ті ВЛК, де виявили проблеми, перевіримо медзаклади, де було ухвалено високий відсоток рішень про непридатність. Зараз розробляємо алгоритм. Усі зміни стосуються категорії "непридатний у мирний час, обмежено придатний у воєнний", – пояснив Ляшко.

Однак глава відомства не назвав терміни перегляду рішень військово-лікарських комісій. І зазначив, що вже відкрили велику кількість кримінальних справ.

Що передувало?

Володимир Зеленський 30 серпня за підсумками засідання РНБО повідомляв, що ухвалив рішення провести комплексну перевірку обґрунтованості ухвалених в період із 24.02.22 року рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями. Усіма випадками, коли рішення явно безпідставні та незаконні, мали зайнятися правоохоронці.

Разом з тим 1 вересня секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що імена лікарів, які виписували фальшиві документи про непридатність до військової служби, та ухилянтів, яким їх видавали, буде оприлюднено. Він також зазначав, що право перевіряти ВЛК має Офіс омбудсмена.

Новини за темою: Імена ухилянтів та лікарів-хабарників будуть оприлюднені по закінченню перевірок ВЛК, – Данілов

Омбудсмен Дмитро Лубінець своєю чергою зазначав, що перевірки військово-лікарських комісій його інституція почала ще з жовтня 2022 року.

Про обмежено придатних

Тепер військово-лікарська комісія повинна одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби приймати ще одну постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю (ВОС).

Порядок проходження служби військовослужбовцями, які визнані ВЛК обмежено придатними, визначається Положенням про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затвердженим Указом президента від 10 грудня 2008 року №1153 та Інструкцією про організацію виконання Положення (наказ МОУ від 10 квітня 2009 року №170).

Якщо ж військовослужбовець визнаний непридатним до служби за військовою спеціальністю, командир його частини може направити бійця на ВЛК для визначення придатності до служби за новою військовою спеціальністю.

Нагадаємо, ми писали, що Міністерство освіти буде перевіряти та вирішуватиме питання доцільності масової подачі документів чоловіками призовного віку для отримання другої вищої освіти.

Читайте також:
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську