USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.40

Кількість мобілізованих буде більшою: Міноборони оновило список хвороб для оцінки придатності до служби в ЗСУ

Зміни набули чинності ще наприкінці серпня
військові

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Міністерство оборони України затвердило низку наказів щодо переліку мобілізованих осіб. Зокрема йдеться про спрощення вимог ВЛК для десантників та морських піхотинців, змінені вимоги для оцінки придатності до служби в ЗСУ, а також уточнений порядок призначення місця служби обмежено придатних. Всі ці накази набули чинності 25 серпня.

Затверджений наказ МОУ №490

Повністю оновлений Розклад хвороб для оцінки придатності військовослужбовців.

Деталізований порядок визначення місця служби для обмежено придатних.

Уточнено порядок прийняття постанови ВЛК про причинний зв’язок захворювання, травми (поранення, контузії, каліцтва) із проходженням військової служби та захистом України.

Уточнено перелік документів, які необхідно подати на розгляд.

За статтями, що раніше визнавались "спірними" придатними визнаватимуть всіх

"Спірними" раніше вважалися статті 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в. Тепер же за ними будуть визнавати придатними до військової служби.

Що це за статті:

2-в – клінічно вилікуваний туберкульоз;

4-в – вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;

5-в – безсимптомний ВІЛ;

13-у – хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;

14-в – легкі короткочасні хворобливі прояви розладів психіки;

17-в – невротичні, пов'язані зі стресом та соматоформні розлади (фобійні, тривожні, обсесивно-компульсивні, адаптаційні, соматофортні та інші невротичні розлади, неврастенія, реакції на тяжкий стрес) при помірно виражених, короткострокових проявах;

21-в – повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи;

22-в – епізодичні та пароксизмальні розлади.

Про обмежено придатних

Тепер ВЛК повинна одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби приймати ще одну постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю (ВОС).

Порядок проходження служби військовослужбовцями, які визнані ВЛК обмежено придатними, визначається Положенням про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ, затвердженим Указом президента від 10 грудня 2008 року №1153 та Інструкцією про організацію виконання Положення (наказ МОУ від 10 квітня 2009 року №170).

Новини за темою: Імена ухилянтів та лікарів-хабарників будуть оприлюднені по закінченню перевірок ВЛК, – Данілов

Якщо ж військовослужбовець визнаний непридатним до служби за військовою спеціальністю, командир його частини може направити бійця на ВЛК для визначення придатності до служби за новою військовою спеціальністю.

Вимоги до десантників і морпіхів

Вимоги до стану здоров'я для військовослужбовців Десантно-штурмових військ та морської піхоти в особливий період, тобто під час мобілізації та війни послаблені. Тобто, частина військових, які раніше визнавалися непридатними до служби у десанті тепер будуть визнані придатними.

Нагадаємо, ми писали, що Міністерство освіти буде перевіряти та вирішуватиме питання доцільності масової подачі документів чоловіками призовного віку для отримання другої вищої освіти.

Читайте також:
Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink Під час наступу росіян у Харківській області у бійців ЗСУ вийшли з ладу Starlink
Зеленський схвалив мобілізацію засуджених Зеленський схвалив мобілізацію засуджених
Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст Майже п'ять тисяч засуджених погодились вийти з тюрми на фронт, – Мін'юст
Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон Ухилянтів можуть штрафувати без рішення суду та арештовувати їх рахунки: Зеленський підписав закон