USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Мінкульт неефективно використав 4,2 млрд гривень, – Рахункова палата

Майже 209 млн гривень з держбюджету було витрачено непродуктивно, нерезультативно та неекономно
Мінкульт

Будівля Мінкульту, фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Рахункова палата встановила, що Міністерство культури та інформаційної політики не забезпечило ефективного управління та використання 4,2 млрд грн, виділених із держбюджету у 2018–2022 роках на діяльність музеїв Революції гідності, Голодомору-геноциду та Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті. Про це йдеться у повідомленні відомства.

Зазначається, що такий висновок було зроблено за результатами аудиту ефективності використання коштів держбюджету на заходи з реалізації державної політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті, забезпечення роботи відповідних закладів та будівництво об’єктів культури загальнодержавного значення.

Перевірка засвідчила, що з 3,3 млрд грн суттєвих недоліків та порушень 3,08 млрд склали порушення бюджетного та іншого законодавства, з яких порушення на 550,2 млн грн допущені ще на стадії підготовки бюджетних запитів, а на 2,53 млрд – під час затвердження кошторисів (втім, на етапі виконання – лише на 2,8 млн гривень).

Крім цього, майже 209 млн грн з держбюджету було витрачено непродуктивно, нерезультативно та неекономно. Зокрема, виплата авансу за окремі роботи з будівництва музею Революції гідності призвела до утворення простроченої дебіторської бюджетної заборгованості майже у 112 млн грн, нерезультативного використання коштів в особливо великих розмірах, а також виникнення ризиків нанесення збитків державі.

Аудит виявив, що через несвоєчасні рішення було створено умови для неефективного використання 91 млн грн, з яких 79,5 млн – через суттєве збільшення загальної вартості будівництва (реконструкції) музею Голодомору та необхідності коригування робочої документації за окремим договором вартістю понад 11 млн гривень.

При цьому витрати бюджету на підготовчі та будівельні роботи з будівництва другої черги музею за 2019–2022 роки уже становили майже 562 млн грн. Через неналежну організацію та неефективний внутрішній контроль, зокрема за обґрунтованістю планування потреби, ефективністю використання та управління коштами, майже 320 млн грн залишилися невикористаними.

Читайте також:
Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України Стартував відбір проєктів для реставрації культурних пам’яток України
Мінкульт визнав пересувний цирк критично важливим для економіки: Його працівники отримають бронювання від мобілізації Мінкульт визнав пересувний цирк критично важливим для економіки: Його працівники отримають бронювання від мобілізації
Мінкульт повідомив про відсутність договорів з УПЦ МП стосовно користування держмайном Мінкульт повідомив про відсутність договорів з УПЦ МП стосовно користування держмайном
Нині виникає багато питань до ефективності телемарафону, можливий його переформат, – Карандєєв Нині виникає багато питань до ефективності телемарафону, можливий його переформат, – Карандєєв