USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Штурм Київщини та катування жителів Харківщини: Які злочини знайшли в телефонах російських військових?

Отримані відео допомогли журналістам відновити хронологію руху окупантів і встановити, хто брав участь у бойових діях, а хто віддавав накази
"Схеми" отримали доступ до телефонів російських військових
Джерело: Радіо Свобода

Журналісти "Схем" отримали доступ до мобільних телефонів бійців російської так званої приватної армії "Редут". Відео, що були записані самими ж окупантами, підтверджують, що вони чинили злочини на Київщині та Харківщині у 2022 році. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що на відео, записаних самими військовими під час спроби штурму Київської області у лютому-березні 2022-го року, вони показують, як маскують свою військову техніку просто у дворах місцевих жителів, хазяйнують у чужих будинках і привласнюють автівки та інше майно.

На відео за серпень-вересень минулого року "редутівці" зафіксували, як вивозять на допити та катування жителів Харківщини.

Також автори зазначають, що на одному відео російські військові вихваляються привласненим мотоциклом. На іншому – обговорюють автомобіль, який належить місцевим жителям і який вони забрали собі.

"Схеми" отримали доступ до телефонів російських військових
Джерело: Радіо Свобода

У виданні кажуть, що внутрішня документація росіян, до якої отримали доступ журналісти, а також аналіз десятків телефонних трафіків найманців "Редуту" допомогли довести їхню причетність до окупації навесні 2022 року таких селищ на Київщині, як Бабинці, Клавдієво-Тарасове та Бородянка. Завдяки ж знятим росіянами відео, "Схеми" змогли встановити точні локації − будинки місцевих жителів, в яких перебували "редутівці".

"В одних приватних оселях вони вихвалялися мародерством, розпивали вкрадений алкоголь, виголошуючи "за перемогу!", в інших – ховалися від обстрілів та маскували свою техніку", - розповідають автори.

"Схеми" отримали доступ до телефонів російських військових
Джерело: Радіо Свобода

Місцеві мешканці розповіли журналістам, що російські злочинці забирали з будинків усе майно, а свої дії мотивували тим, що нібито шукали "нацистів" і "біолабораторії".

"Тяжіння російських військових до блогерства допомогло журналістам не тільки відновити хронологію їхнього руху Україною, але й встановити, хто саме брав участь у бойових діях, ідентифікувати особовий склад та командирів, які віддавали накази", - додають у виданні.

Також у телефоні одного з найманців "Редуту" журналісти знайшли відео, як вони за наказом "куратора від ГРУ" з позивним "Амур" відвозили на допит та у подальшому катування жителів смт Борова Ізюмського району Харківської області.

"Схеми" отримали доступ до телефонів російських військових
Джерело: Радіо Свобода

"Пізніше четверо комбатантів – це Руслан Колєсніков ("Булат"), Михайло Іванов ("Покров"), Валентин Бич ("Рашид") та Максим Вольвак ("Ескадра") – потрапили в український полон, а згодом їх засудили за катування трьох цивільних у Боровій", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що на суді вони визнали провину, але в інтерв’ю "Схемам" стверджували, що "лише виконували накази".

"Натомість з відео з телефону "редутівця" зрозуміло, з яким настроєм вони "виконували накази", - зауважують автори.

Раніше ми повідомляли, що ГРУ створило секретну армію під виглядом ПВК "Редут".

Зазначалося, що загалом під ПВК є 20 різних загонів.

Читайте також:
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується
Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки Мінекономіки скасувало бронь від мобілізації для співробітників букмекерської контори та служби доставки
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди