USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ГРУ створило секретну армію під виглядом ПВК "Редут": Розслідування

Загалом під ПВК є 20 різних загонів
ПВК
Джерело: відкриті джерела

Російська військова розвідка використовує фіктивну приватну військову компанію для вербування людей на війну в Україні. Про це йдеться у журналістському розслідуванні, повідомляє "Радіо Свобода".

Ця фіктивна ПВК називається "Редут". Вона охоплює не менше ніж 20 збройних формувань загальною чисельністю в десятки тисяч осіб.

Хто ним керує

За даними журналістів-розслідувачів, це заступник голови ГРУ Володимир Алексєєв. Крім нього керують "Редутом" Олексій Кондратьєв – полковник ГРУ у відставці і колишній мер Тамбова.

Як докази вони приводять документ про створення "Російського добровольчого корпусу" – об'єднання, яке має включити в себе всіх учасників російської збройної агресії, які не перебувають у регулярних військах. Ні, попри однакові назви, це не РДК, який регулярно атакує Бєлгородську область. 

Новини за темою: "Вагнер" знову може стати серйозною загрозою для України, – ISW

"Редут", як стверджували кілька вербувальників, став основою цього формування. Тож на документі про створення об'єднання стоїть саме підпис Кондратьєва.

Крім Алєксєєва і Кондратьєва ще одним керівником "Редуту" є полковник Сергій Дроздов. У 2023 році він обіймав посаду начальника 2-го управління Головного організаційно-мобілізаційного управління Генштабу ЗС РФ. Ця структура відповідає за організацію призову та комплектацію військ.

Як функціонує "Редут"

Загалом є понад 20 різних загонів, які наймають людей через так звану ПВК "Редут". Серед них угруповання, пов'язані з 16-ю бригадою спецназу ГРУ ("Вовки" і "Тигри"), козацькі формування ("Листань" та "Скіф"), підрозділи "Союзу Добровольців Донбасу" ("Бригада Святого Георгія") та окремі формування на кшталт "Трої" та "Ветеранів". Крім того, до кінця 2022 року за системою "Редут" комплектувалося неонацистське угруповання "Русич".

У цих підрозділів немає єдиної структури чи ідеології. Загальна лише схема найму: рекрутований підписує контракт із неіснуючою компанією, приписується до реальної чи "віртуальної" військової частини та отримує гроші від міністерства оборони Росії.

Новини за темою: Путін хоче повернути у РФ свого "ручного" кілера: Що відомо про ймовірне повернення кремлівського терориста

Один із вербувальників прямо сказав, що будь-яка компанія, назва якої стоїть на контракті, фіктивна. Ще двоє називали військові частини, до яких буде приписано найманця, віртуальними. Про те, що вся ця схема вербування за системою "Редут" – не приватна самодіяльність окремих ентузіастів, а державна програма, що безпосередньо курирується з міністерства оборони та ГРУ, журналістам розповіли п'ять рекрутерів різних загонів. Вони стверджують, що гроші платить безпосередньо міноборони Росії.

Близьке до ГРУ джерело журналістів на запитання про "Редут" відповіло коротко: "Більшість із тих загонів, які журналісти називають приватними військовими компаніями, – просто військовослужбовці під управлінням міністерства оборони РФ.

Читайте також:
Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову Військові можуть заповідати виплату одноразової грошової допомоги родичам на випадок загибелі: Уряд ухвалив постанову
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрихкоди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки