USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Хорватія і Литва пропонують свої порти для транспортування українського зерна

Щодо логістичних маршрутів у країни Балтії є певні проблеми
Зерно танкер корабель
Джерело: Facebook/Олександр Кубраков

Хорватія пропонує свою залізницю і порти в Адріатичному морі для транспортування українського зерна та іншої агропродукції, яку наша країна вивозила в рамках "зернової угоди". Про це на засіданні Генеральної Асамблеї ООН заявив держсекретар МЗС Хорватії Франо Матусіч, повідомляє "Укрінформ".

Він наголосив, що Росія, припинивши "зернову угоду" спровокувала можливий голод у багатьох країнах світу. Тож, за словами Матусіча, Хорватія готова допомогти Україні вивозити зерно.

"Хорватія готова допомогти в пошуку нових маршрутів експорту українського зерна. Хорватські залізниці та порти в Адріатичному морі – це один з можливих альтернативних маршрутів", – сказав Матусіч.

Литва

Президент Гітанас Науседа заявляв, що країна буде шукати альтернативні шляхи експорту українського зерна в Балтійському морі. 

Своєю чергою генеральний директор Клайпедського порту Альгіс Латакас зазначив, що найбільший порт країни може відвантажувати 10 млн тонн українського зерна. Однак, за його словами, логістика доставки українського вантажу до порту залишається складною.

"Є величезна проблема, оскільки це пов'язано з багатьма речами, різними країнами, різними домовленостями, різними інтересами і так далі. Якщо це питання буде вирішено, Клайпеда зможе забезпечити 100% обслуговування частини українського зерна вже сьогодні", – додав Латакас.

Він нагадав, що нинішня потужність порту становить 10–15 млн тонн зерна. З них експорт литовського зерна – близько 3,5 млн тонн.

Україна шукає нові шляхи експорту зерна

Альтернативним маршрутом для українського зерна можуть стати територіальні води Болгарії та Румунії. Про це в ефірі телемарафону заявив посол України в Туреччині Василь Боднар.

"З нашого погляду, це можна реалізувати навіть не використовуючи цього маршруту, який уже було погоджено, а через територіальні води Румунії та Болгарії. Це також можливий варіант, щоб мінімізувати ризики", – пояснив він.

На його думку, це мінімізує ризики, які з'явилися після того, як Росія в односторонньому порядку припинила участь у Чорноморській зерновій ініціативі.

Дипломат додав, що Туреччина дотримується думки, що потрібно домовлятися з Росією.

"Позиція Туреччини в цій ситуації, а саме готовність домовлятися з РФ, є традиційною політикою країни для того, щоб задовольнити свої інтереси. Туреччина прагне до продовження медіаторських послуг, оскільки вона як посередник "зернової угоди" намагається знайти золоту середину й мінімізувати ризики", – зазначив Боднар.

На його думку, Росія, вийшовши з угоди, заявила про те, що вона не гарантує безпеки. А це означає, що вони обстрілюватимуть порти, інфраструктуру і, можливо, кораблі. 

Нагадаємо, Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої спливає 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Тож Україна, Сполучені Штати Америки та інші країни розглядають інші варіанти експорту української агропродукції.

Водночас офіційні особи США заявили, що країна не планує брати участь у військовому конвоюванні українських кораблів із зерном у Чорному морі.

Читайте також:
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16