USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Зрив "зернової угоди": Країни розглянуть інші варіанти експорту української агропродукції

Всі у світі знають, що саме Росія винна у тому, що в кількох країнах може настати голод
Зерно
Джерело: відкриті джерела

Вихід Росії із "зернової угоди" є "безсовісним", і тому Україна, Сполучені Штати Америки та інші країни розглянуть інші варіанти експорту української агропродукції. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє CNN.

Він висловив сподівання, що кожна країна побачить, що саме Росія несе відповідальність за відмову прогодувати людей у світі.

"Я сподіваюся, що кожна країна дуже уважно стежить за цим. Вони побачать, що Росія несе відповідальність за відмову в їжі людям, які її відчайдушно потребують у всьому світі, і сприяє зростанню цін у той час, коли багато країн продовжують відчувати дуже важку інфляцію", – додав Блінкен.

Він наголосив, що українці, Сполучені Штати та інші країни перевірять, чи існують "будь-які інші варіанти" для безпечного транзиту зерна через Чорне море на ринок, наприклад, залізницею та автотранспортом, але сказав, що є проблеми в спробі знайти альтернативи.

"Завдання полягає в наступному: якщо Росія припиняє цю ініціативу та посилає повідомлення, що зерно та інші продукти харчування не можуть безперешкодно залишати Україну, навіть якщо є інші варіанти, я думаю, це, ймовірно, матиме глибокий стримуючий вплив на здатність продовжувати експорт. Україна, як і інші країни, компанії, вантажовідправники тощо, будуть дуже стурбовані тим, що станеться з їхніми кораблями та їхнім персоналом, якщо Росія буде протидіяти будь-якому експорту харчових продуктів з України", – зазначив держсекретар США.

Позиція України

Президент Володимир Зеленський заявив, що розмовляв з приводу зриву "зернової угоди" з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.

"Тематика очевидна – це чергова російська спроба зробити зброєю голод та дестабілізацію глобального продовольчого ринку. Держава-терорист поставила під загрозу життя 400 мільйонів людей у різних країнах, які залежать від українського продовольчого експорту. Найбільш критична ситуація – в таких країнах Африки і Азії, як Сомалі, Ефіопія, Південний Судан, Ємен", розповів український лідер.

При цьому додав, що чорноморську зернову ініціативу необхідно зберегти.

"Домовились із паном Гутеррешем працювати разом і з відповідальними державами, щоб відновити продовольчу безпеку та постачання продовольства шляхами у Чорному морі", резюмував Зеленський.

Додамо, Росія заявила про те, що продовжувати термін дії "зернової угоди", строк якої спливає 17 липня, не буде. За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, сторони не виконали вимог Москви.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині