USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 9 8 7 0 (+1410)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Ігри, казки, сон. Чим зайняти себе та дитину під час блекауту

Корисні поради від українців про те, як пережити відключення світла і чим зайняти дітей під час блекауту
Відключення світла_1
Джерело: відкриті джерела

Багатогодинні відключення світла стали справжнім випробуванням для українців, переважна більшість яких звикла проводити свій вільний час у гаджетах, переглядаючи улюблені серіали, новини чи займаючись серфінгом у соцмережах. Тому до того, що тепер щодня, по кілька годин, доведеться проводити без інтернету, багато хто виявився не готовим.

Журналісти Ukrainian World News поговорили з українцями та з'ясували, чим вони займають себе та своїх дітей у години без електроенергії.

"Зблизилися і нарешті почали розмовляти"

– Моїм дітям 13 та 16 років, – розповідає киянка Ірина. – Як усі підлітки, свій вільний час вони вважають за краще проводити у гаджетах. Старший уже кілька років активно веде свій блог, а молодший, мабуть, як і більшість його однолітків, постійно сидить у Майнкрафті.

Коли почали відключати світло, я думала, що збожеволію. Діти були в істериці! Не допомагали ні вмовляння, ні мої заклики до здорового глузду. Але згодом вони звикли. Я ж купила кілька настільних ігор і згадала, як грати у морський бій, хрестики-нулики та інші ігри, якими ми свого часу списували всі шкільні зошити. Тепер, коли немає електроенергії, вони або грають один з одним, або ми всі разом сідаємо за стіл, розставивши свічки, і граємо в Дженгу, Лото або карти. А коли набридає – просто розмовляємо про все. Напевно, за цей час ми наговорили кілька років уперед. Хлопчаки якось порозумілися між собою, і ми, завдяки відключенню світла, зблизилися. Ну а я, поки немає світла, можу приділити увагу собі: банально, зробити масаж обличчя, в’яжу руками пледи. Або ось, старший син накачав мені на ноутбук купу відеороликів з йогою для новачків – тепер освоюю асани, вчуся правильно дихати та медитувати.

"Змітають усе, не залишається навіть найнудніших ігор"

Настільні ігри останніми роками набули популярності в українців різного віку. Причому активно грають як діти з батьками, так і нарізно, дорослою компанією.

- У перші дні, коли почалися відключення світла, у нас буквально розмелиігри для дорослих – ті ж "40 градусів", та інші, в які грають компаніями, і де є алкоголь, - ділиться продавець Олександр. – Крім того, брали ігри і для найменших. Пізніше гребли все підряд: від найпростіших карткових, закінчуючи складними, схожими на Монополію або "Щурячими перегонами". Не залишається навіть тих ігор, які припадали пилом на полицях роками! Але це не дивно, адже грати щодня в те саме нудно. А тим більше, якщо є діти – то домашній вибір ігор має бути величезним.

"Театр, слова та математика"

– А ми з чоловіком вирішили використати час, коли відключають електроенергію, з користю для дітей, – розповідає Оксана – мати трьох дітей із Запорізької області. – Ми заздалегідь готуємося до того, що робитимемо, коли відключать світло. Чоловік разом із дітьми майже щодня влаштовують нам із нашими батьками, які мешкають по сусідству, театральні вистави. Вони самі пишуть сценарій, вчать ролі, роблять костюми, а потім розігрують сценки. Я себе спіймала на думці, що навіть чекаю, коли ввечері відключатимуть світло, щоб подивитись продовження вистави!

Крім того, ми з дітьми робимо різноманітні вироби або граємо "У слова" – це гра за принципом "Міста", тільки ми називаємо будь-яке слово на останню літеру попереднього. Дітям подобається! Ну і чоловік примудрився захопити нашу малечу математикою, на якихось смішних прикладах пояснюючи їм таблицю множення, складання-віднімання в стовпчик. І тепер діти "мандрують" Африкою або джунглями Амазонки, попутно вираховуючи, скільки їм знадобиться метрів мотузки щоб перетнути річку, скільки метрів дощок, щоб зробити міст і так далі. Фантазія працює, діти задоволені, що ще потрібне для щастя? – усміхається Оксана.

"Ми нарешті виспалися!"

– А я, чесно кажучи, не турбую себе тим, щоб якось спеціально розважати дочку, – зізнається Наталя з Чернігова. - Просто стежу, щоб її телефон був заряджений, його вистачає на кілька годин гри без електрики. А я в цей час або дивлюся фільми, які завантажила заздалегідь, або щось малюю, або граю в іграшки на своєму гаджеті. Безумовно, у світлу пору доби ми гуляємо на вулиці, розмовляємо про все на світі. Але у вечірній час ми, хоч і сидимо поряд, але кожна займається своєю справою. А якщо набридає - то просто лягаємо спати. Навіть о 8 годині вечора. Зате ми нарешті почали висипатися і прокидаємося вранці без будильника! – сміється Наталя.

Нагадаємо, внаслідок масованої атаки росії по території України 23 листопада, і, зокрема, по її енергосистемі, в крані відбувся повний блекаут. Станом на 30 листопада, за даними ДТЕК, в країні покрито трохи більше 70% потреб. У зв'язку з цим в країні продовжуються віялові відключення світла.

Загалом Україна пережила вже 7 ракетних атак росії по своїй енергосистемі.

 

Читайте також:
Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону Врятуватися від блекаутів. Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону
У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків У Києві викрили енергетичну компанію, що не сплатила 132 мільйони гривень податків
Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян Збитків на понад один мільярд доларів завдали українській енергетиці останні масовані атаки росіян
На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні На 8% зросли торік заробітки лідерів енергетичного сектора України. А половина компаній, що потрапили в топ, – державні