USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Готуємося до всіх сценаріїв: Резніков оцінив загрозу нового наступу РФ

Міністр наголосив, що навіть якщо росіяни захочуть піти у наступ, то зможуть підготувати свої сили не раніше лютого
Резніков
Джерело: відкриті джерела

Україна готова до будь-яких сценаріїв нового наступу Росії, навіть найнеприємнішого, заявив міністр оборони Олексій Резніков.

"Ми готуємося до всіх ризикованих сценаріїв: Генштаб це пропрацьовує, доповідає на Ставці головнокомандувача, і, відповідно, все військово-політичне керівництво країни, починаючи від верховного головнокомандувача, президента України, в курсі, і ми готуємося до будь-яких сценаріїв. Навіть до найнеприємніших", – констатував Резніков.

Він наголосив, що навіть якщо росіяни захочуть піти у наступ, то зможуть підготувати свої сили не раніше лютого.

"Якщо, наприклад, росіяни приймуть рішення йти в наступ, то за можливістю підготувати свій контингент це реалістично може бути не раніше від лютого. Виходячи з того, що вони, провівши першу хвилю "часткової мобілізації", за нашими оцінками, 150 тисяч одразу направили безпосередньо до України (вони воюють сьогодні замість тих втрат, яких зазнали росіяни вбитими та пораненими), а ще 150 тисяч готують у різних таборах на різних територіях: і в Росії, і в Білорусі, в частині тих окупаційних міст, з яких вони поведуть наступ", – пояснив міністр.

При цьому Резніков зазначив, що абсолютно недоречно з'ясовувати, звідки саме вони збираються знову атакувати України. Щодо наступу з території Білорусі, міністр оборони сказав, що намірів і потреби йти війною на українців у білорусів немає.

"Я просто хочу нагадати, що такого рівня антиукраїнської пропаганди в Білорусі, як у Росії, на щастя, немає. Тієї потреби, жаги саме в білоруського народу йти війною на Україну я не бачу. Це теж питання балансування білоруськими політичними силами останніх більш як 10 місяців. Щодо спроби перерізати нам сфери постачання – це мрія росіян, це один зі сценаріїв, звісно, який ми розглядаємо", – констатував Резніков.

Що було раніше

Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв заявляв 19 грудня, що рівень воєнної загрози з боку Білорусі зростає, але він недостатній для створення загрози Україні. За його даними, на території Білорусі зосереджені 2-га мотострілецька дивізія 1-ї танкової армії та авіаційне угруповання росіян, в складі якого є новітні зразки авіації Повітряно-космічних сил ЗС РФ.

Загроза для України з боку Білорусі постійно вивчається, і досі чи не усі компетентні органи та служби вважають її недостатньою. Так, аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) ще в середині місяця заявляли, що Білорусь навряд чи вторгнеться в Україну. Навіть якщо це станеться, білоруська армія не зможе домогтися хоч якогось істотного оперативного успіху.

"Білорусь уже навряд чи вторгнеться в Україну через внутрішню динаміку в країні… Залучення значної частини цього апарату безпеки у війні в Україні, ймовірно, зробить Лукашенка вразливим до нових заворушень та спротиву. Лукашенко також, ймовірно, усвідомлює, що вторгнення в Україну підірве його авторитет як лідера суверенної країни, оскільки стане очевидно, що зусилля Росії щодо забезпечення повного контролю над Білоруссю увінчалися успіхом", – йшлося у повідомленні.

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри