USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95
Втрати орків: 4 7 0 8 7 0 (+1030)
USD
НБУ
39.64
Готівка
39.90
EUR
НБУ
42.30
Готівка
42.95

Кримський міст буде знищений у першій половині 2024 року, – джерело

Нагадаємо, від початку російського повномасштабного вторгнення РФ в Україну міст був пошкоджений вибухами двічі
Кримський міст
Кримський міст
Джерело: відкриті джерела

Українська розвідка планує знищити Кримський міст, який з’єднує тимчасово окупований Крим із Росією, у першій половині цього року. ГУР МОУ має для цього більшість необхідних засобів, пише The Guardian з посиланням на представника розвідки.

"Зробимо це у першій половині 2024 року", – сказало джерело.

Високопосадовець ГУР додав, що вони планують третій замах на міст після двох попередніх спроб підірвати його. І стверджує, що цього разу "руйнування неминуче". І глава української розвідки Кирило Буданов має більшість засобів для реалізації цієї мети.

"Очільник ГУР дотримувався плану, схваленого президентом України Володимиром Зеленським, щодо "мінімізації" військово-морської присутності Росії в Чорному морі", – пише видання.

Також журналісти стверджують, що для Путіна міст є відчутним нагадуванням про те, що він вважає одним зі своїх найбільших політичних досягнень: так зване "повернення" півострова до Росії у 2014 році за допомогою таємних російських військ і фіктивного референдуму.

Водночас для Києва міст є не менш ненависним символом окупації. А його знищення не тільки посилить кампанію України зі звільнення Криму, а й підніме моральний дух воїнів ЗСУ на полі бою та цивільних.

Розташування Криму на карті
Джерело: The Guardian

Удари по Кримському мосту

Росія побудувала Керченський міст після окупації Криму у 2014 році. Нині ворог використовує конструкцію для перекидання військової техніки та живої сили на Південний фронт.

Від початку російського повномасштабного вторгнення РФ в Україну міст був пошкоджений вибухами двічі. Вперше – у жовтні 2022 року.

Потім – вранці 17 липня 2023 року прогриміли вибухи. Внаслідок чого приблизно о четвертій ранку завалилася одна з опор мосту. Йшлося про 145-ту опору, яка розташована ближче до Краснодарського краю.

Після інциденту рух Кримським мостом як залізничними коліями, так і автомобільними повністю зупинили. Однак не припинилася робота поромної переправи. Міст атакували українські Сили оборони за допомогою надводних дронів.

Представник ГУР МОУ Андрій Юсов в ефірі телемарафону тоді нагадав слова глави відомства Буданова: "Можна тільки процитувати слова керівника ГУР, що "Кримський міст – конструкція там зайва"

Про те, що РФ навмисно звела Кримський міст нижче, ніж цього вимагають правила, до речі, заявляв в ефірі UWN військовослужбовець і голова Ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко. Цей міст спеціально штучно зводився нижче, ніж по тактико-технічних характеристиках має зводитися міст, який переходить через морські чи водні артерії й судноплавства. 

"Перш за все варто розуміти, які цілі закладалися, коли будувався цей міст протяжністю майже 40 кілометрів з двома гілками – автомобільною і залізничною. Крім транспортних функцій, які мали пролягати з Новоросійська, – це, між іншим, той порт, у який зараз росіяни втекли своїм флотом в основній масі з Новоросійська по Керченському мосту на Джанкой", – пояснював Тимочко.

Читайте також:
На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї На околиці Часового Яру ідуть бої. Росія стягує нові дивізії, щоб захопити місто до отримання Україною західної зброї
За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW За останні пів року окупанти стратили щонайменше 15 беззбройних військових ЗСУ, – HRW
Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ Інформатор вагнерівців шпигував за військовими аеродромами на Донеччині. Поплічника ворога затримала СБУ
Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе Над ядерними реакторами т.о. ЗАЕС росіяни використовують дрони-камікадзе