USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Франція передасть Україні далекобійні ракети, а Німеччина - Patriot і Leopard

Розповідаємо про чергову військову допомогу для України
ЗРК Patriot

ЗРК Patriot

Джерело: відкриті джерела

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Франція ухвалила рішення про передачу Україні ракет дальнього радіусу дії. Про це він заявив на саміті НАТО у Вільнюсі.

"Франція робить основний внесок у зміцнення НАТО на її східному фланзі. І тоді, зважаючи на ситуацію і контрнаступ, який веде Україна, я ухвалив рішення збільшити постачання озброєнь і техніки, і надати українцям можливості дальнього удару, зберігаючи водночас ясність і послідовність нашої доктрини, тобто даючи змогу Україні захищати свою територію. Тому ми ухвалили рішення про постачання в Україну нових ракет дальнього радіусу дії", - сказав Макрон.

Ймовірно, мова йде про далекобійні крилаті ракети SCALP-EG, також відомі як Storm Shadow.

Отримає допомогу Україна і від Німеччини. Новий пакет військової допомоги Берліна для Києва включатиме засоби ППО, бойові машини піхоти, снаряди й дрони загальною вартістю близько 600 млн євро, повідомляє Spiegel.

За інформацією Spiegel, до нового пакета входять кілька пускових установок Patriot та інша зброя "земля-повітря" із запасів Бундесверу.

Крім того, це додаткові БМП Marder, танки Leopard 1, обладнання для розмінування, близько 20 тисяч артилерійських снарядів і снаряди для танків Leopard, а також кілька безпілотників для ведення розвідки.

Чому ця допомога важлива?

Storm Shadow

Далекобійна авіаційна ракета класу "повітря — земля" SCALP, або ж Storm Shadow, є спільною розробкою Франції та Великої Британії. Вона призначена для знищення укріплених наземних стаціонарних цілей.

Розробник заявляє, що ракета долає потужні системи ППО, має бойову частину 450 кг, а її дальність перевищує 250 км.

Цю ракету можна використовувати в будь-який час доби, за складних метеоумов і якщо противник застосовує засоби радіоелектронної протидії.

Patriot

Наразі MIM-104 Patriot – це одна із найефективніших та найпотужніших систем ППО у світі.

Важливо те, що "Патріоти" спеціалізуються у тому числі на захисті повітряного простору від балістичних і крилатих ракет. Зі збиттям яких у України зараз є перманентні проблеми.

Основне завдання цього зенітно-ракетного комплексу – прикриття великих адміністративно-промислових центрів та військових баз від усіх існуючих засобів повітряного нападу в умовах сильної електронної протидії супротивника.

Детальніше для чого Україні потрібні ЗРК Patriot ми пояснюємо в нашому матеріалі – "Рішення, яке може змінити все: Чому Україна дуже чекає на MIM-104 Patriot".

Leopard 1

Перший Leopard був основним танком ФРН до 1980-х років і знаходився на озброєнні до 2010 року. Його серійне виробництво стартувало в 1965 році – крім Німеччини машину збирали або збирають за ліцензією у Норвегії, Бельгії, Нідерландах, Данії, Італії та Австралії. Початковою метою проєкту була заміна американських М47 і М48, які армія Західної Німеччини мала на озброєнні у 1950–60-ті роки. Найбільш актуальними є останні моделі A4 та A5 (розробку A6 було згорнуто).

Він отримав зварний корпус і литу башту, машина важила 40 тонн. Довжина танка – 9,54 м, ширина – 3,37 м, висота – 2,7 м. Двигун потужністю 830 к.с. з двома баками 985 чи 1010 л давав можливість розвивати швидкість до 65 км/год. Танк міг долати водні перешкоди глибиною до 1,2 м та 2,25 м з обладнанням для підводного водіння.

Основна зброя – нестабілізована нарізна гармата Royal Ordans L7A3 105 мм довжиною 51 калібр. 15 снарядів до неї розташовані у башті, ще 60 зберігаються у корпусі. Другорядне озброєння – спарений кулемет MG3 7,62 мм з боєкомплектом 1250 набоїв. Також у комплекті приціл-дальномір навідника TEAM-1A (збільшення х8 та х16), резервний TZF-1A (х8) та панкратичний приціл командира TRP-1A (x6-x20).

Надалі танк отримав систему стабілізації та термозахист зброї, модернізацію гусениць, пасивні інфрачервоні прилади спостереження та покращений комплект для водного водіння. Пізніше було посилено бронювання башти, покращено фільтри двигуна та захист зброї від ураження. Модифікація A3 отримала зварену башту з рознесеним бронюванням, з великим внутрішнім простором і таким самим захистом, як і в литій.

Читайте також:
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен Військова допомога від США незабаром прибуде в Україну, – Блінкен
Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні Німецький виробник зброї Heckler & Koch планує розширити асортимент гвинтівок через війну в Україні