USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Фотосесія морських котиків в готельному номері: Як дельфінарій "Немо" в Одесі потрапив у скандал та що про це говорять правоохоронці?

Розповідаємо, що відомо
морський котик
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Одеський дельфінарій "Немо" опинився в центрі гучного скандалу через те, що нібито здає в оренду для фотосесії тварин. І це попри те, що Українське законодавство забороняє фотопослуги з дикими тваринами поза зоопарками, цирками та дельфінаріями.

З'ясовуємо, що сталося.

З чого все почалося?

Днями блогерка з акаунтом st.makeeva.family опублікувала в TikTok відео з номера одеського готелю "Немо" (NEMO Hotel Resort & SPA) з морськими котиками, яких, імовірно, надали з однойменного дельфінарію для фотосесії. У відео можна побачити морського котика, з яким дівчина танцювала під музику.

"Коли з подружкою зняли президентський номер", – прокоментувала свій допис вона.

Відео подібного роду також опублікував блогер Олег Машуковський. У ролику тварина лежить на дивані у номері "Немо". Користувачів мережі обурили червоні очі морського котика та неправильне поводження з ним в цілому.

Після хвилі хейту обидва блогери вирішили видалити свої недавні дописи з морськими котиками, але було запізно – історія вже набула розголосу.

Що говорять зоозахисники

В UAnimals нагадали, що закон України про захист тварин від жорстокого поводження забороняє надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків та дельфінаріїв.

"Відео та фото були зроблені в готельному номері Nemo Hotel Resort & SPA, не у дельфінарії. Ймовірно, фотопослуги з дикими тваринами надаються мешканцям готелю, що є негуманним та незаконним. Така поведінка блогерів та керівництва готельного комплексу "Немо" є жорстоким поводженням із тваринами та пропагандою експлуатації!" – відзначили зоозахисники.

А тому представники UAnimals одразу подали заяву до поліції за частиною 12 статті 25 Закону України, яка забороняє надавати фотопослуги з дикими тваринами поза межами зоопарків, цирків та дельфінаріїв. 

Позиція дельфінарію

Якщо зайти на сайт дельфінарію, можна побачити що "Немо" пропонує послугу, яка має назву "Фото з морським левом". Зробити кадр можна лише до або після вистави в одній із двох локацій: на помості або на території басейну. Про зйомку в номері готелю там не згадується.

Сайт дельфінарію "Немо"
Джерело: скріншот

До того ж у дельфінарії "Немо" відповіли, що морські котики – це "соціальні істоти", для яких спілкування з людьми – "життєва необхідність". Там заявили, що блогери зустріли тварину, коли та була на прогулянці з тренером по території комплексу "Немо", і разом зняли відео, "щоб показати людям, наскільки котики суспільні, полюбляють гратися з людьми та як позитивно ставляться до гри з людьми". Яким чином морський котик "прогулювався" з тренером саме по готельних номерах, в дельфінарії не пояснюють.

Позиція правоохоронців

Одеські поліцейські вже розпочали кримінальне провадження через відео у TikTok, на якому блогери перебувають у готелі з морськими котиками. Провадження розпочали за ч. 1 ст. 299 Кримінального кодексу України – жорстоке поводження з тваринами. Санкція цієї статті передбачає обмеження волі від одного до трьох років або позбавлення волі від двох до трьох років із конфіскацією тварини.
Читайте також:
В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено В Одесі чоловік у військовій формі побив дівчину милицею: В ТЦК розпочали службову перевірку, а в поліції кажуть, що заяви від постраждалої не було. Оновлено
Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка Зарізав через відмову дати закурити: В Одесі затримали підозрюваного у вбивстві підлітка
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень Український call-центр ошукав 16 громадян Чехії на понад 5,5 млн гривень