USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

ФБР знешкодило мережу шкідливих програм Snake ФСБ Росії

Росіяни майже 20 років за допомогою цих програм крали конфіденційні дані у 50 країнах
Кіберзлочинність

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Федеральне бюро розслідувань США завершило операцію MEDUSA, якою знешкодила пакет шкідливих програм під назвою Snake. Ці програми десятиліттями використовувала ФСБ РФ, повідомляє Міністерство юстиції США.

Деталі

Операція під кодовою назвою MEDUSA проводилася фахівцями з кібербезпеки Сполучених Штатів щодо порушення глобальної однорангової мережі комп'ютерів, скомпрометованих складним шкідливим програмним забезпеченням під назвою Snake. 

Це шкідливе програмне забезпечення протягом 20 років використовував 16-й підрозділ ФСБ Росії.

За цей час були вкрадені конфіденційні документи із сотень комп'ютерних систем щонайменше у 50 країнах, що входять до НАТО.

Зокрема, росіяни застосовували Snake для крадіжки інформації у членів урядів країн НАТО, журналістів та в усіх, хто становив інтерес для ФСБ.

Проти Snake американці застосували інструменту під назвою PERSEUS, який видавав команди, що змушували шкідливе програмне забезпечення росіян перезаписувати власні важливі компоненти.

За словами заступника генерального прокурора Лізи О. Монако, це був один з найдосконаліших інструментів для кібершпигунства у світі.

"Завдяки високотехнологічній операції, яка звернула російське шкідливе програмне забезпечення проти самих себе, правоохоронні органи США нейтралізували один із найдосконаліших російських інструментів кібершпигунства, який використовувався протягом двох десятиліть для досягнення авторитарних цілей Росії", – наголосила вона.

Нагадаємо, протягом 2022 року в Україні сталося майже втричі більше кіберінцидентів, ніж у 2021-му. Подій, геолокація яких пов’язана з Росією, побільшало на 26%. 

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, - ISW
РФ під керівництвом Путіна готує РФ під керівництвом Путіна готує "фізичні атаки" на Захід, – глава британської спецслужби
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії