USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Екснардепу від "ОПЗЖ" Рабіновичу оголосили підозру у держзраді

Зараз Рабінович переховується за кордоном
Вадим Рабінович
Вадим Рабінович
Джерело: відкриті джерела

Колишньому народному депутату від забороненої партії "ОПЗЖ" оголосили підозру у державній зраді. Йдеться про Вадима Рабіновича.

За даними ДБР, екснардеп розповсюджував серед населення та політичного керівництва країн ЄС антиукраїнську пропаганду, а у своїх інтервʼю та виступах виголошував інформацію, яка несла шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та безпеці України.

Також ДБР зазначає, що пропагандистська діяльність Вадима Рабіновича допомагала Росії досягати своїх військово-політичних цілей та забезпечувала їй ідеологічну допомогу.

"Колишньому народному депутату України повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України). Повідомлення про підозру здійснено шляхом скерування відповідного запиту про міжнародну правову допомогу до Держави Ізраїль. Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна", – додали правоохоронці.

Зараз Рабінович переховується за кордоном.

ДБР планує оголосити Рабіновича в розшук

Вадима Рабіновича планують оголосити у розшук. Йому повідомили про підозру у держзраді, але сам політик переховується в Ізраїлі. Про це повідомила радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сап’ян, передає "Громадське".

Вона розповіла, що Рабіновичу повідомили про підозру, шляхом скерування запиту про міжнародну допомогу до Ізраїлю.

"Тобто ми знаємо, що він перебуває на території саме цієї країни. Ми звернулися про юридичну допомогу і таким чином передали йому підозру. Наступні етапи – це обрання запобіжного заходу та оголошення його у розшук", – сказала Сап'ян.

У ДБР пояснили, що Рабіновичу оголосили про підозру тільки зараз, бо надійшли результати експертиз, зокрема лінгвістичних щодо заяв політика у його виступах.

Нардепи-зрадники

Питання про позбавлення мандатів всіх колишніх представників "ОПЗЖ" порушується ледь не з початку повномасштабного вторгнення Росії. Зараз більшість нардепів від забороненої партії не обмежені у парламентській діяльності, залишаються головами комітетів, їх членами та мають доступ до державної таємниці.

Втім, ще до початку повномасштабного вторгнення частина нардепів від "ОПЗЖ" виїхала за кордон – станом на 14 лютого таких було 12, повідомляла "Українська правда".

А ті, хто лишився, складають мандати та отримують підозри у держзраді.

Так, 29 січня народні депутати Наталія Королевська та її чоловік Юрій Солод, які входили до колишньої фракції "ОПЗЖ", написали заяви на складання мандатів народних депутатів.

6 лютого Рада достроково позбавила повноважень нардепа від "ОПЗЖ" Ігоря Абрамовича.

Колишній народний депутат України від забороненої нині партії "ОПЗЖ" Олег Волошин та Олександр Пономарьов вже отримали підозри про державну зраду.

А от лідера "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука, який був затриманий у квітні минулого року, обміняли на українських полонених із "Азовсталі".

Заборонена партія

20 березня 2022 року Рада національної безпеки та оборони ухвалила рішення призупинити будь-яку діяльність політичних сил, пов'язаних із Росією, на час воєнного стану.

28 березня 2022 року Верховна Рада отримала законопроєкт №7172-1, який передбачає заборону проросійських партій в Україні. А у вересні 2022 року Касаційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу партії "ОПЗЖ", таким чином діяльність політсили була остаточно заборонена в Україні.

Рішення про заборону "ОПЗЖ" ґрунтувалися на доказах її деструктивної діяльності, зібрані у межах реагування СБУ на загрози національній безпеці.

 

Читайте також:
В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість В Одесі затримали рецидивіста, який наводив російські ракети на будівлі СБУ та прокуратури, щоб помститися за судимість
В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко В Україні заблоковано YouTube-проєкт пропагандистки Панченко
Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії Наводила російські авіабомби на Сумщину: Затримано агентку ФСБ Росії
Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ Посадовець Київської ОВА прикидався капеланом, аби шпигувати для ворога за десантниками ЗСУ