USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Ексгенерал СБУ Наумов отримав рік ув'язнення у Сербії за відмивання грошей

Адвокат Наумова заявив, що оскаржуватиме вирок
Суд у Сербії виніс вирок ексгенералу СБУ Наумову
Суд у Сербії виніс вирок ексгенералу СБУ Наумову
Джерело: Радіо Свобода

Вищий суд сербського міста Ниш засудив ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова до одного року позбавлення волі. Його звинувачували у відмиванні грошей. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Зазначається, що суд першої інстанції виніс вирок 29 вересня. У свою чергу адвокат Наумова Мілан Петрович заявив, що здивований вироком та оскаржуватиме його.

"Ми вважаємо (як сторона захисту, – ред.), що немає абсолютно ніяких підстав для засудження за кримінальний злочин відмивання грошей, тому що ми вважаємо, що підсудний Андрій Наумов не міг вчинити цей кримінальний злочин, особливо на території Сербії",  - сказав адвокат.

Зазначається, що колишнього співробітника Служби безпеки України Наумова затримали на початку червня 2022 року на території Сербії разом із громадянином Німеччини Александром Акстом, у якого виявили сотні тисяч євро.

Потім поліція оголосила, що гроші та діаманти були знайдені під час огляду автомобіля і що "імовірно вони походять від злочинної діяльності", а Наумову висунули звинувачення у відмиванні грошей у Вищому суді в Ниші.

"На суді Наумов заперечував звинувачення слідства і стверджував, що це його особисті гроші. Україна направила Сербії запит про його екстрадицію в середині жовтня 2022 року. Позасудова колегія Вищого суду Ниша 12 липня ухвалила рішення про відмову в запиті Києва на екстрадицію", - додали автори.

Сам Наумов виступав проти екстрадиції в Україну, стверджуючи, що в такому випадку його безпека буде під загрозою.

Що відомо про Наумова?

Андрій Наумов прийшов у СБУ невдовзі після того, як її очолив Іван Баканов у 2019 році. 

У жовтні 2020 року журналісти "Схем" виявили численне елітне майно, оформлене на родину Наумова, зокрема 3-кімнатну квартиру в елітному житловому комплексі у центрі Києва, придбану в чотири рази дешевше від ринкових цін. 

В Україні Наумову оголосили дві підозри - у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем, та у зловживанні владою або службовим становищем, а також у шахрайстві та завданні збитків державі в розмірі понад 3,2 млн гривень.

За кілька годин до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Наумов виїхав з України.

Для втечі з країни він використав кілька мікроавтобусів з готівкою та коштовностями, у тому числі діамантами. Автомобілі вирушили до Німеччини. Там він переховувався до свого затримання в Сербії.

Свою родину Наумов евакуював з країни кількома тижнями раніше. Українські правоохоронці порушили проти нього кримінальне провадження за підозрою в держзраді, а також провели обшуки наприкінці березня в його квартирах в елітних житлових комплексах Києва.

Відомо також, що президент України Володимир Зеленський 1 квітня у вечірньому зверненні заявив, що позбавив Наумова звання генерала за "антигероїзм".

Читайте також:
Сербія отримала нову партію зброї від Росії, попри міжнародні санкції, – AP Сербія отримала нову партію зброї від Росії, попри міжнародні санкції, – AP
Умовний строк не рятує ухилянта від мобілізації, – перший заступник голови Нацполіції Умовний строк не рятує ухилянта від мобілізації, – перший заступник голови Нацполіції
У США засудженого вперше стратили за допомогою азоту. В ООН прирівнюють це до тортур У США засудженого вперше стратили за допомогою азоту. В ООН прирівнюють це до тортур
Ексгенерал СБУ Наумов вийшов із сербської в'язниці, – ЗМІ Ексгенерал СБУ Наумов вийшов із сербської в'язниці, – ЗМІ