USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20
Втрати орків: 5 7 3 5 1 0 (+1210)
USD
НБУ
41.20
Готівка
41.50
EUR
НБУ
44.68
Готівка
45.20

Ексгенерал СБУ Наумов вийшов із сербської в'язниці, – ЗМІ

Через розгляд апеляції у Наумова забрали документи та заборонили залишати територію Сербії
Андрій Наумов
Андрій Наумов
Джерело: відкриті джерела

Ексгенерал Служби безпеки України Андрій Наумов, якого в Сербії засудили до року ув'язнення за відмивання коштів, вийшов на волю. Про це повідомляє BBC із посиланням на Високий суд міста Ніш.

Зазначається, що колишній посадовець СБУ вийшов із сербської в'язниці на початку грудня. Однак через розгляд апеляції на вирок у нього вилучили документи та заборонили залишати територію країни.

"Йому поки що не дозволено залишати країну та місце перебування, доки не завершиться процес апеляції", – повідомили в суді Сербській службі ВВС.

Адвокати Наумова подали скаргу на рішення про заборону на виїзд із Сербії, аргументуючи загрозою для життя клієнта, однак суд її не задовольнив.

"Варто зазначити, що застосування такого заходу (заборона на виїзд із Сербії, – ред.) зайве, особливо враховуючи, що він вже відбув повний термін покарання", – сказав ВВС адвокат Наумова Олександр Овчинников.

Окрім того, за його словами, в рамках розгляду справи про екстрадицію суд встановив наявність реальної загрози життю Наумова, а сам він заявляв про небезпеки, пов'язані з перебуванням у Сербії.

"Існують суперечності в позиції одного і того ж суду, а також в діях, направлених на ізоляцію Андрія Наумова. Наша команда документує всі порушення в цьому процесі для подальшого оскарження в міжнародних інстанціях", – уточнив адвокат.

Рішення у справі Наумова про відмивання коштів сербський суд оголосив у вересні 2023 року. На той час він практично вже відбув річний термін ув'язнення. Згодом і захист, і обвинувачення подали апеляційні скарги на це рішення. Їхній розгляд триває, додають у виданні.

Що відомо про Наумова?

Андрій Наумов прийшов у СБУ невдовзі після того, як її очолив Іван Баканов у 2019 році. 

У жовтні 2020 року журналісти "Схем" виявили численне елітне майно, оформлене на родину Наумова, зокрема 3-кімнатну квартиру в елітному житловому комплексі у центрі Києва, придбану в чотири рази дешевше від ринкових цін. 

В Україні Наумову оголосили дві підозри – у привласненні, розтраті майна або заволодінні ним шляхом зловживання службовим становищем та у зловживанні владою або службовим становищем, а також у шахрайстві та завданні збитків державі в розмірі понад 3,2 млн гривень.

За кілька годин до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Наумов виїхав з України.

Для втечі з країни він використав кілька мікроавтобусів з готівкою та коштовностями, у тому числі діамантами. Автомобілі вирушили до Німеччини. Там він переховувався до свого затримання в Сербії.

Свою родину Наумов евакуював з країни кількома тижнями раніше. Українські правоохоронці порушили проти нього кримінальне провадження за підозрою в держзраді, а також провели обшуки наприкінці березня в його квартирах в елітних житлових комплексах Києва.

Відомо також, що президент України Володимир Зеленський 1 квітня у вечірньому зверненні повідомив, що позбавив Наумова звання генерала за "антигероїзм".

Нагадаємо, наприкінці вересня Вищий суд сербського міста Ніш засудив ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова до одного року позбавлення волі. Його звинувачували у відмиванні грошей. Тоді адвокат Наумова заявив, що оскаржуватиме вирок.

Згодом у Сербії суд остаточно відмовив в екстрадиції ексгенерала СБУ Наумова. Зазначалося, що це рішення юридично закріплює попередні судові вироки в Сербії щодо невидачі Наумова на запит України.

Читайте також:
Вбивство Фаріон: 18-річного підозрюваного взяли на 60 днів під варту без права внесення застави Вбивство Фаріон: 18-річного підозрюваного взяли на 60 днів під варту без права внесення застави
За хабар: Колишня суддя Господарського суду Сумщини отримала шість років тюрми з конфіскацією половини майна За хабар: Колишня суддя Господарського суду Сумщини отримала шість років тюрми з конфіскацією половини майна
Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід Знесення садиби Зеленських: Співвласнику будівлі обрали запобіжний захід
За змістом вони всі як За змістом вони всі як "браття-близнюки", - адвокат про ухвали суду щодо продовження запобіжного заходу підозрюваним у справі ТОВ "Краснолиманське"