USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 2 1 4 0 (+1270)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

У США засудженого вперше стратили за допомогою азоту. В ООН прирівнюють це до тортур

До смертної кари засудили 58-річного Кеннета Юджина Сміта за вбивство жінки
Смертна кара. Ілюстрація
Джерело: відкриті джерела

В американському штаті Алабама засудженого до смертної кари вперше в історії Штатів стратили за допомогою удушення чистим азотом. Про це повідомляє The Washington Post.

Смертний вирок щодо 58-річного Кеннета Юджина Сміта був приведений у виконання у в'язниці міста Етмор у п'ятницю, 26 січня.

На ув'язненого одягли маску, через яку в організм почав надходити чистий азот – під час потрапляння до легень він витісняє кисень, унаслідок чого настає гіпоксія і смерть.

Сміт, якого визнали винним у вбивстві жінки в 1988 році, намагався оскаржити вирок, проте всі три апеляції були відхилені, зокрема Верховним судом США.

Варто зазначити, що Сміта вже намагалися стратити за допомогою смертельної ін'єкції, однак зробити цього не вдалося – медики не змогли потрапити голкою до вени, а відтак ордер на виконання вироку сплив.

Американський штат Алабама – один із трьох у США, де дозволена страта з використанням азоту.

Комісія ООН з прав людини закликала зупинити виконання вироку, заявивши, що страта шляхом удушення азотом може бути прирівняна до катувань і жорстокого поводження відповідно до міжнародного права.

Влада Алабами, навпаки, стверджувала, що використання азотного газу для виконання смертного вироку аналогічно способу евтаназії, застосовуваному в усьому світі. Азот не чинить жодного впливу на організм, а просто, як стверджує влада штату, "розбавляє" кисень, поступово заміщаючи його в усіх живих клітинах.

Нагадаємо, раніше ми писали, що президент Уганди Йовері Мусевені підписав закон, який запроваджує смертну кару або довічне ув'язнення за гомосексуальність, "вербування, просування та фінансування" одностатевої "діяльності".

Читайте також:
Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги Поставки затягуються: NYT дізнався, коли Україна отримає обіцяну Заходом зброю з нових пакетів допомоги
Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері Російські війська зайшли на базу американських військових у Нігері
Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину Хімічна зброя проти України: США підтвердили використання РФ забороненої хімічної речовини хлорпікрину
США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства США ввели санкції проти компаній, які підтримують російський ВПК: У списку є китайські підприємства