USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

"ДНР" засудила двох азовців до 24 років в'язниці

Окупанти звинуватили українських військових в "обстрілі житлових будинків"
полонені азовці
Джерело: Reuters

Так званий "суд", контрольований бойовиками "ДНР", засудив двох українських військових із полку "Азов" до 24 років в'язниці. Про це повідомляють на сайті військової прокуратури РФ.

Окупанти винесли "вирок" українським бійцям нібито за "наказ обстріляти цивільну інфраструктуру" в населених пунктах Донецької області.

Російська прокуратура назвала імена українських військових, яким "виписали" тюремний термін. Ними нібито є Павло Артеменко та Антон Романюк.

Нагадаємо, 14 червня в російському Ростові-на-Дону відбулося перше засідання. Судять 24 громадян України – всі вони діючі або колишні військовослужбовці полку "Азов" Національної гвардії України.

Хто опинився на лаві підсудних і чому процес позбавлений юридичної логіки, розповідаємо тут.

Як повідомлялося, українських військових звинувачують у "причетності до терористичної організації та участі в акціях з повалення російської влади в Донецькій області". Якщо їх визнають винними, їм загрожує від 15 років до довічного ув’язнення.

Історія нескорених азовців

Український Маріуполь російські війська оточили в перші дні повномасштабного вторгнення, яке розпочалося 24 лютого 2022 року. Окупанти обстрілювали місто з усіх видів зброї. Від початку березня він перебував у блокаді.

Завод "Азовсталь" став останнім обʼєктом у Маріуполі, який утримували українські військові. Там були бійці Національної гвардії, зокрема полку "Азов", співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники й поліцейські. У бомбосховищах заводу станом на початок травня також були сотні цивільних.

17 травня минулого року у Генштабі ЗСУ повідомили, що вище військове командування віддало наказ командирам підрозділів на "Азовсталі" зберегти життя особового складу – бійці потрапили в полон до росіян. 

А вже в серпні 2022 року Верховний суд РФ визнав український полк "Азов" терористичною організацією і заборонив його діяльність в Росії.

 
Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри Медведчук у РФ займається інформдиверсіями проти України: Його соратники у Києві вже отримали підозри
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму