USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Скільки ракет міг накопичити ворог для ударів по Україні взимку? Розрахунок Defense Express

Ворог, ймовірно, почав реально накопичувати ракети тільки з жовтня
ракети
Ракети
Джерело: відкриті джерела

Ворог припинив активне використання ракет та перейшов на масоване використання дронів-камікадзе типу Shahed-136 для того, щоб атакувати Україну взимку. Про це пише Defense Express.

На основі оприлюднених командуванням Повітряних сил ЗСУ даних щодо атак ворога далекобійним озброєнням видання порахувало кількість запущених ракет та порівняло їх з приблизними даними щодо їх виробництва.

Відправною точкою для цього можливо визначити 9 березня 2023 року як день, коли ворог завершив свою масовану ракетну кампанію проти України, метою якої мало стати повне знищення енергоінфраструктури України. Саме тоді ворог загалом випустив 48 крилатих ракет, а наступна атака з їх застосуванням відбулась лише 1 травня.

По Україні з 1 травня по 16 жовтня ворог випустив орієнтовно 596 крилатих ракет наземного, морського та повітряного базування типу Х-101, Х-555, Х-55, "Калібр" та Р-500 для ОТРК "Іскандер".

Зазначається, що у травні 2023 року заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький повідомив наступні орієнтовні темпи виробництва на місяць: "Калібрів" – 25 одиниць, Х-101 – 35 одиниць. Тобто загалом 60 одиниць крилатих ракет цих двох типів. До цього показника можливо додати орієнтовно ще 10 крилатих ракет Р-500 до ОТРК "Іскандер" на місяць, тобто загалом 70 далекобійних крилатих ракет всіх трьох типів.

Станом на вересень 2023 року представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов окреслив виробництво крилатих ракет конкретно менш – "десятки" на місяць. Якщо темп у 70 ракет залишився без змін, це означає, що за сім місяців з початку березня по кінець вересня ворог зміг би виробити 490 крилатих ракет.

Видання пояснює, що якщо припустити, що з середини липня ворог ще раз збільшив темпи випуску і досяг позначки у 100 крилатих ракет на місяць, то тоді за березень – червень він міг, випускаючи по 70 одиниць, зробити 280 ракет, а за липень – вересень по 100–300 одиниць, загалом 580. І цієї кількості, враховуючи ті запаси, які залишились, якраз вистачило для того, щоб закрити витрату ракет, витрачених у квітні – вересні.

Водночас зазначається, що ворог, ймовірно, почав реально накопичувати ракети тільки з жовтня.

Читайте також:
НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання НАТО обговрює відправку військ в Україну для навчання
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням