USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Чи дійсно українське зерно поставляється в Європу за демпінговими цінами: Експерт розповів про проблеми з експортом

Європейським фермерам не буде де подіти новий врожай, тому вони вимагають сксувати пільги для українських аграріїв
зерно

Українське зерно

Джерело: відкриті джерела

Наприкінці березня – початку квітня у Болгарії фермери заблокували основні пункти пропуску на кордоні з Румунією, щоб не дати вантажівкам з українським зерном перетнути головний міст через Дунай. Як повідомляє "Радіо Свобода", головна причина блокування – це неможливість продати близько 40% зерна минулорічного врожаю через те, що дешеве українське зерно заполонило ринки Європи.

Такі ж протести агровиробників відбулися на початку квітня і в Польщі та Румунії. Конфлікт загострився після того, як Єврокомісія опублікувала проєкт продовження безмитного та неквотованого імпорту зернових з України ще на один рік, який діятиме до 5 червня 2024 року. Через це міністр сільського господарства Польщі Генрік Ковальчик подав у відставку.

Що ж робити українським аграріям

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук в ефірі UWN нагадав, що Євросоюз з червня 2022 року скасував мита та квоти на постачання українського зерна. Натомість європейським аграріям була виділена компенсація у розмірі понад 55 млн євро, тим більше, що їх країни були транзитними для українського зерна. Однак фермери зараз почали наполягати на скасуванні пільг для України. 

"Проблема виникла це восени 2022 року, коли почали опускатися частково ціни на зерно і олійні культури у світі. Відповідно аграрії у Європейському Союзі вирішили притримати своє збіжжя, розуміючи, що на весну воно буде підніматися в ціні, але ситуація не змінилася, і в світі ціни опускаються. Відповідно до цього емоційного сплеску хтось дуже "правильно" скористався для своїх інтересів, у тому числі і політичних, можливо, навіть в тому числі геополітичних, тому що цей конфлікт, який відбувся між Україною і Польщею, набув дуже великого резонансу включно до того, що було звільнено міністра аграрної політики цієї країни", – зазначив Марчук.

Новини за темою: Україна до липня не експортуватиме зерно до Польщі: Працюють над спрощеними правилами транзиту

Експерт висловив сподівання, що без дипломатичного врегулювання ситуації українські аграрії можуть опинитися у ситуації ізоляції повноцінного експорту.

"Ми сподіваємося, що всі ці протиріччя, які виникають в рамках "коридору солідарності" вдасться на дипломатичному рівні залагодити. Тому що якщо це не відбудеться – ми фактично станемо ізольованими від можливості експорту повноцінного. Так, "коридори  солідарності" будуть працювати фактично у напрямку транзиту, але де гарантії, що ці фермери на місцях не будуть гальмувати транзит, як відбувалось, наприклад, на території Польщі?" – поставив риторичне питання Марчук.

Додамо, за час дії "зернової угоди" Китай перетворився на основного покупця українського продовольства, прийнявши майже третину від загальних 26 млн тонн вантажів, що транспортуються морським коридором.

18 березня угода по "зерновій ініціативі" була пролонгована ще на 120 днів. 

Читайте також:
ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ
Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ Країни ЄС отримали пропозицію 14 пакета санкцій проти Росії. Він містить обмеження на імпорт СПГ
Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні Україна вийшла на довоєнний рівень експорту, побивши рекорд у квітні
Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн Мінагрополітики прогнозує цьогоріч скорочення урожаю зернових до 52,4 млн тонн