USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Чверть відомих туристичних об'єктів України або окуповані, або зруйновані, або пошкоджені

Йдеться про туристичні та рекреаційні об'єкти в Луганській, Донецькій, Харківській та Херсонській областях
Туризм
Джерело: відкриті джерела

Приблизно чверть туристичних об'єктів України або окуповані, або зруйновані, або частково пошкоджені внаслідок повномасштабної війни. Про це заявила голова Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ) Мар'яна Олеськів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Деталі

Державне агентство розвитку туризму ще у 2021 році сформувало список "туристичних магнітів". У ньому було близько 140 об'єктів у різних регіонах України.

Пошкоджені, зруйновані, чи окуповані туристичні об'єкти знаходяться переважно в Луганській, Донецькій, Харківській та Херсонській областях.

Про податки з галузі

Через війну 2022 року представники туристичної галузі, за словами Олеськів, сплатили 1,5 млрд гривень податків, що на 31% менше, ніж 2021 року.

Новини за темою: Пляжний сезон-2023. Де в Україні можна купатися під час війни

"Також зменшилася загальна кількість платників податків на 17%. Туристичний збір загалом у країні знизився на 24%. Тобто загалом ми розуміємо, що в гривні маємо десь 35–40% падіння без урахування інфляції. Розуміючи, що наші основні туристичні регіони розташовані здебільшого на півдні та заході країни, я сказала б, що ми маємо половину втрат у галузі", – додала вона.

Українці все одно подорожують

Незважаючи на війну, українці продовжують подорожувати країною.

"У Карпатському регіоні, де ми з колегами нещодавно були у відрядженні, представники туристичного сектора розповіли, що кількість бронювань на цей літній сезон співвідносна з 2021 роком. Тобто цього літа кількість відпочивальників на деяких вітчизняних локаціях повертається на довоєнний рівень", – розповіла голова Держтуризму.

Новини за темою: Подорожі Україною під час війни: Які обмеження та заборони діють на туристичних маршрутах

Вона наголосила, що загалом у країні за час повномасштабного вторгнення відбулося падіння купівельної спроможності.

"Ми маємо мільйони українців, які виїхали з країни, маємо чоловіків та жінок, які воюють, і за це їм велика вдячність. Також маємо певну кількість чоловіків, які сидять по домівках й нікуди не виїжджають, бо бояться, що їм можуть вручити повістку, за що їм мало шани. Усі ці обставини вплинули на формування туристичних потоків, але принаймні галузь не зупинилася повністю. Відпочивають жінки з дітьми, люди, які працюють і яким потрібне перезавантаження, частина військових проводять відпустку не просто вдома, а саме відпочиваючи з родиною десь у тихому й затишному місці", – розповіла Олеськів.

Що стосується в'їзного туризму, то, за її словами, на сьогодні Україна його фактично втратила.

Читайте також:
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров