USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чотири псевдовироки за два тижні: Кого з військових ЗСУ окупанти незаконно засудили з початку року

Псевдовироки винесли старшому кулеметнику окремого загону спеціального призначення "Азов" НГУ, командиру та військовому ЗСУ і медику ЗСУ
суд русні
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Дедалі частіше у РФ так звані суди оголошують псевдовироки українським військовим. Покарання – найсуворіше: від 20 років до довічного позбавлення волі. Січень не став винятком. Лише за перші два тижні нового року росіяни "засудили" старшого кулеметника окремого загону спеціального призначення "Азов" НГУ, командира та військового ЗСУ і медика ЗСУ. І це – лише відомі випадки. 

Розповідаємо про них.

Довічне ув'язнення

Затриманого старшого кулеметника окремого загону спеціального призначення "Азов" НГУ Сергія Михайленка в Росії засудили до довічного позбавлення волі в колонії особливого режиму.

Країна-агресорка звинуватила українського військового нібито "у жорстокому поводженні з цивільним населенням, убивстві чотирьох осіб і замаху на вбивство трьох осіб, вчинених організованою групою з мотивів політичної та ідеологічної ненависті".

В СК РФ розповіли, що український військовий, перебуваючи на бойовій позиції поблизу "Приазовського державного технічного університету" в місті Маріуполі, виявив пересування цивільного автомобіля з наклеєними білими стрічками та написами "Діти" на його кузові. Після цього буцімто український військовий з автомата Калашникова розстріляв транспортний засіб.

"У результаті чотири людини, включно з малолітнім, від отриманих поранень померли на місці. Ще трьом, серед яких було двоє дітей, вдалося вижити. Вироком суду йому призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі в колонії особливого режиму", – повідомляє СК РФ.

25 років позбавлення волі за "вбивство мирного жителя"

Винесли вирок російські суди і щодо командира відділення 2-ї роти батальйону Морської піхоти 36-ї окремої бригади Морської піхоти ЗСУ молодшого сержанта Івана Олія. Його визнано винним у "вбивстві двох і більше осіб, вчиненому групою осіб з мотивів політичної, ідеологічної ненависті".

У РФ вважають, що український військовий нібито розстріляв цивільний легковий автомобіль поблизу селища Волонтерівка, що на околиці Маріуполя. 

"У результаті загинув мирний житель, який був у салоні автомашини. Вироком суду Олію призначено покарання у вигляді 25 років позбавлення волі з відбуванням у виправній колонії суворого режиму", – заявили в СК РФ.

Схожий псевдовирок – 25 років позбавлення волі з відбуванням у виправній колонії суворого режиму за нібито обстріл цивільного авто, в результаті якого загинула людина, отримав і навідник БТР першого окремого батальйону Морської піхоти 36-ї окремої бригади Морської піхоти ЗСУ Олександр Ковалик.

За нібито вбивство російського пораненого військовослужбовця засудили українського медика

Псевдосуд так званої "ДНР" ухвалив вирок санітару військової частини 3057 ЗСУ старшому солдату Олександру Зажиренку. 

У РФ кажуть, що Зажиренко, здійснюючи патрулювання в місті Маріуполі, нібито виявив пораненого військовослужбовця Збройних сил РФ і почав його допитувати.

"Розлютившись, що поранений російський військовослужбовець не повідомив жодних відомостей, він відрізав йому вухо. Однак це не змінило поведінку полоненого російського бійця, і тоді український військовослужбовець вистрілив йому в скроню. Вироком суду Зажиренку призначено покарання у вигляді 28 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму (заочно). Його оголошено в міжнародний розшук", – кажуть в СК РФ.

Важливо

Тортури, голод, холод та... незаконні вироки – з усім цим зіштовхуються українські військові, які потрапили в полон до окупантів. І чим далі – то частіше з'являється інформація про так звані "вироки" псевдосудів.

Зокрема, у червні Росія розпочала у Ростові-на-Дону "судовий процес" над 22-ма азовцями, які захищали Маріуполь та "Азовсталь". Серед засуджених – 8 жінок і 14 чоловіків, зокрема екскомандир роти. Варто зазначити, що росіяни раніше хотіли влаштувати судилище над полоненими захисниками "Азовсталі" в окупованому Маріуполі. Про це повідомляло ГУР МО. Тепер, як бачимо, країна-агресор влаштовує судилище на своїй території.

Не став винятком і листопад. Лише за першу половину останнього місяця осені росіяни "засудили" трьох бійців "Азову", командира відділення розвідувального батальйону ЗСУ та українського прикордонника. І це – лише відомі випадки. 

А в кінці листопада так званий "Верховний суд" самопроголошеної "ДНР" засудив 28-річного українського військовослужбовця до довічного ув'язнення.

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується