USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 6 9 4 0 (+1510)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

120 років ув'язнення на п'ятьох азовців: Кого з військових ЗСУ окупанти незаконно засудили з початку листопада

Їх звинувачують в нібито обстрілах Маріуполя
полонені
Ілюстративне фото
Джерело: відкриті джерела

Тортури, голод, холод та... незаконні вироки – з усім цим зіштовхуються українські військові, які потрапили в полон до окупантів. І чим далі – то частіше з'являється інформація про так звані "вироки" псевдосудів. Листопад не став винятком. Лише за першу половину останнього місяця осені росіяни "засудили" трьох бійців "Азову", командира відділення розвідувального батальйону ЗСУ та українського прикордонника. І це – лише відомі випадки. 

Розповідаємо про них.

27 років колонії суворого режиму загрожує прикордоннику

В перший день листопада так званий "суд" виніс вирок військовослужбовцю Державної прикордонної служби України Сергію Ростовському, який входив до полку "Азов". Його звинуватили в тому, що він нібито розстріляв двох медичних працівників.

"Слідством і судом встановлено, що 26 березня 2022 року Ростовський, перебуваючи разом з іншими військовослужбовцями на бойовій позиції в Маріуполі, виявив моторолер, на якому пересувалися двоє людей, які не брали участі у збройному конфлікті. Вважаючи, що вони підтримують СВО, сприяють збройним силам ДНР і РФ, займають проросійські позицію і погляди, Ростовський здійснив у них щонайменше сім прицільних пострілів із вогнепальної зброї. Від отриманих поранень чоловік і жінка померли на місці. Загиблими виявилися подружня пара медичних працівників. Ростовський провину в інкримінованих діяннях визнав повністю", – пишуть в СК РФ.

"Вироком" так званого "суду" Ростовському призначено покарання у вигляді 27 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму.

20 років колонії суворого режиму "присудили" командиру розвідувального батальйону 

Вже за кілька днів так званий "суд" відбувся і над командиром відділення третього взводу першої роти окремого розвідувального батальйону ЗСУ Артуром Пустовойтом. Цього разу "суд" звинуватив військового ЗСУ у нібито вбивстві та жорстокому поводженні з цивільним населенням.

Псевдосуд "ДНР" встановив, що нібито "20 березня 2022 року особовий склад 74-го окремого розвідувального батальйону ЗСУ, переданий під командування окремого загону спеціального призначення "Азов", зокрема Пустовойт, розташовувався на бойових позиціях, облаштованих у житлових будинках і будівлях цивільної інфраструктури в м. Маріуполі. Перебуваючи поблизу однієї з таких позицій, він виявив неозброєного перехожого, який не брав участі у збройному конфлікті. Вважаючи, що чоловік підтримує "спеціальну військову операцію" і сприяє збройним силам РФ, діючи відповідно до злочинних наказів, Пустовойт вистрілив у потерпілого з автомата, внаслідок чого той помер на місці".

Окупанти засудили Пустовойта, призначивши покарання у вигляді позбавлення волі на строк 20 років з відбуванням у виправній колонії суворого режиму.

73 роки ув'язнення на трьох бійців "Азову"

Сьогодні ж, 14 листопада, незаконний "Верховний суд ДНР" оголосив фейковий "вирок" трьом полоненим бійцям батальйону "Азов". Геннадія Харченка, Олексія Жерновського та Ігоря Кіма окупанти "засудили" до 24-х та 25 років у виправній колонії суворого режиму. Таким чином трьом українським військовим за нібито обстріли Маріуполя в сукупності дали 73 роки ув'язнення.

Як повідомляє слідчий комітет РФ, судом встановлено, що нібито з 13 по 20 березня 2022 року посадовими особами з-поміж командного складу військової частини 3057 Східного оперативно-територіального об'єднання Національної гвардії України (полк "Азов"), "було ухвалене рішення про знищення мирного населення, руйнування соціально-значущих об'єктів міста та прилеглих до нього населених пунктів".

Псевдосуд "ДНР" заявляє, що нібито Харченко, який перебував у цей період на вогневій позиції біля Маріупольського механіко-металургійного коледжу, віддав своєю чергою підлеглим військовослужбовцям Кіму і Жерновському завідомо незаконні накази на ведення вогню з міномета PRAM (L) vz 82 калібром 120 мм по житлових будинках і об'єктах цивільної інфраструктури. У результаті від зроблених пострілів нібито чоловікові заподіяно осколкове поранення, постраждали цивільні споруди та знищено приватні домоволодіння, кажуть там.

"Харченку призначено покарання у вигляді 25 років позбавлення волі, Кіму і Жерновському – 24 років позбавлення волі кожному з відбуванням у виправній колонії суворого режиму", – говорять у СК РФ.

Важливо

У червні Росія розпочала у Ростові-на-Дону "судовий процес" над 22-ма азовцями, які захищали Маріуполь та "Азовсталь". Серед засуджених – 8 жінок і 14 чоловіків, зокрема екскомандир роти.

Варто зазначити, що росіяни раніше хотіли влаштувати судилище над полоненими захисниками "Азовсталі" в окупованому Маріуполі. Про це повідомляло ГУР МО. Тепер, як бачимо, країна-агресор влаштовує судилище на своїй території.

Читайте також:
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині
Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров Окупанти пошкодили понад чотири тисячі станцій мобільного зв'язку та 25% мереж фіксованого, – Федоров
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні
ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму ЗСУ вночі могли вразити російський МіГ-31 на аеродромі Бельбек у Криму