USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Чому українцям варто забути про піротехніку та феєрверки на Новий рік

Традиція "великого бабаху" на Новий рік має піти у небуття. Назавжди
Феєрверки
Джерело: відкриті джерела

В Україні є новорічна традиція, яка не змінювалася 31 рік незалежності. На свято Нового року, коли годинник показує північ, уже достатньо п'яні люди вважають своїм обов'язком вийти на двір і почати бахати у небо попередньо придбану у більшості випадків дешеву китайську піротехніку.

Про те, що ця піротехніка просто небезпечна, сказано вже немало (деталі про поранення та, на жаль, значно жахливіші випадки, ви можете подивитися у новорічному звіті поліції за будь-який рік). 

Про те, що в країні війна, говориться щорічно, починаючи з 2014 року. Всі, хто зараз читає цей текст, можуть підтвердити, що це не допомагало. 

Цього року ми вперше зустрінемо новорічні свята в умовах повномасштабної війни. Росіяни постійно обстрілюють наші міста, вибухи стали чимось буденним. На війні дуже багато наших хлопців та дівчат, для яких, коли вони потрапляють додому, звуки петард та іншої піротехніки – м'яко кажучи, не найприємніші. Росія вже давно не приховує того, що стала на шлях відкритого терору по відношенню до усього населення України. 

На фоні нинішньої ситуації питання про піротехніку було піднято ще раз. На цей раз у дуже жорсткій і конкретній формі. Тобто абсолютно правильній. 

Головний меседж – піротехнічні забавки мають припинитися. Негайно. 

Очевидно, багатьом жителям України приклади війни та наших військових були і лишаються все ще недостатніми (інакше б ми не чули бабахи щороку всі ці вісім років підряд). Тому ми за допомогою офіційних осіб та органів влади нагадаємо про відповідальність, яка цього разу значно посилилась. 

Що чекає на тих, хто влаштує феєрверки на Новий рік 

Відповідальність. Вона передбачена і в Кодексі України про адміністративні правопорушення, і в Кримінальному кодексі.

Голова Нацполіції України Ігор Клименко в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" зазначив, що найлегше покарання – це штраф у декілька сотень гривень, найтяжче, якщо кваліфікують як злочин – хуліганство, то там і арешт, і обмеження волі".

І додав, що "не варто гратися з такими речами".

Піротехніка зараз – це не про святкування. Це нагадування про вибухи. Мільйонам людей в Україні й без того психологічно складно переживати війну. Тому закликаю подумати про цих громадян і обійтися без піротехніки. Після перемоги будемо запускати салюти разом”, – наголосив Клименко. 

Він також нагадав, що комендантську годину під час новорічної ночі ніхто не відміняв. 

Конкретна відповідальність 

"Суспільне" зазначає, що покарання за піротехніку настає відповідно до статей Кодексу України про адміністративні та кримінальні правопорушення, а саме:

  • За статтею 164 Кодексу України порушення порядку провадження господарської діяльності штраф у розмірі від 17 тис. до 34 тис. гривень. Також у порушників забиратимуть продукцію та гроші, одержані внаслідок вчинення цього правопорушення;
  • За статтею 182 КУпАП порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях. За це сплачується штраф від 85 грн до 255 грн, для посадових осіб та суб’єктів господарської діяльності – від 255 грн до 510 гривень;
  • За статтею 195-6 КУпАП (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) штраф становить від 1020 грн до 1700 грн з конфіскацією піротехнічних засобів;
  • стаття 296 КК України (хуліганство) карається штрафом від 17 тис. до 34 тис. грн або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років.

Тому поліція буде реагувати. Звертаюся до людей, які мають певний намір це зробити, – не робіть цього. Подумайте про людей, які психологічно важко переживають умови війни, які можуть сприйняти звуки салютів за звуки вибухів”, – розповіла речниця Нацполіції України Мар’яна Рева.

Подумайте, будь ласка!

Читайте також:
Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця Стрілянина на Закарпатті: Нетверезий чоловік при перевірці документів поранив правоохоронця
Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька Шість пострілів у спину з бойового пістолета: У Чернігові 21-річну студентку підозрюють у вбивстві власного батька
Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков Українців попередили про загрозу ракетних ударів РФ на Великдень. Поліція посилює заходи безпеки біля церков
Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові Напад на поліцейських на Вінниччині: Зловмисникам допомагали інші військові