USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Bloomberg: США вимагають від Польщі роз'яснень щодо військової допомоги Україні

Чиновник оборони США заявив, що Польща залишається відданою підтримці України, але точна позиція країни незрозуміла
США
Джерело: відкриті джерела

Сполучені Штати вимагають від Варшави роз’яснень щодо її підтримки України після слів премʼєр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, що його країна наразі не передає Україні зброю, бо переозброюється сама, повідомляє Bloomberg.

"США вимагають від Польщі роз'яснень щодо її підтримки України після того, як польські чиновники припустили, що країна, яка є їхнім ключовим союзником, може припинити військову допомогу Україні, за словами високопоставленого представника американського оборонного відомства", – зазначає видання.

Разом з тим, європейський дипломат розповів виданню, що польські дипломати приватно запевнили іноземних колег – військова підтримка України з боку країни триватиме, хоч і в менших масштабах. Останні публічні повідомлення про військову допомогу від Польщі були в червні 2023 року. Тоді поляки пообіцяли тисячі кулеметів і набої до них. Потім від медіа були повідомлення про таємну передачу в липні гелікоптерів Мі-24.

"Хоча згодом обидві сторони закликали до послаблення напруженості, ця публічна суперечка раптово поставила під сумнів єдність, яка визначала відносини між сусідами. Сварка, що почалася через поставки українського зерна, які стали політичною відповідальністю для Польщі, ризикувала поставити під загрозу європейську солідарність з Україною проти російського вторгнення", – наголошує Bloomberg.

Однак американський чиновник заявив, що розбіжності між союзниками поки що не призвели до тріщин у єдності коаліції, яка підтримує Україну – зусилля, яке, за словами чиновника, швидше за все, розтягнеться на кілька років.

Нагадаємо, заяви про припинення постачання Польщею Україні озброєння пролунали після зростання напруги між двома країнами на фоні скандалу з продовженням ембарго на українське зерно.

Так, Міністерство закордонних справ Польщі викликало посла України та висловило "рішучий протест" заявам Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН щодо ембарго на українське зерно. А прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький пригрозив розширити ембарго на ввезення української продукції

Також повідомлялося, що Польща припинить допомогу українським біженцям наступного року.

Цьому передувало те, що Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини через односторонню заборону ними імпорту української агропродукції. Тоді зазначалося, що Україна вбачає порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов’язань.

Читайте також:
Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди Військовозобов’язаним видаватимуть спеціальні штрих-коди
Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську Стало відомо про перші розстріли цивільних у Вовчанську
Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки Кабмін забронював від мобілізації співробітників букмекерської контори та служби доставки
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW