USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Прем'єр Польщі пригрозив розширенням ембарго на українську продукцію: В чому причина?

Також, за словами Моравецького, Варшава не погоджується з будь-якими процедурами чи судовими позовами проти неї
Матеуш Моравецький
Джерело: відкриті джерела

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький пригрозив розширити ембарго на ввезення української продукції. Так він відреагував на нещодавню заяву торгового представника України Тараса Качки щодо можливого ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі. Про це повідомляє Polsat News.

"Я попереджаю українську владу, тому що якщо вони таким чином загострять конфлікт, ми додамо більше продуктів до заборони на імпорт до Польщі", – сказав він.

При цьому уточнив, що  Варшава "багато зробила для України" і тому очікує, що інтереси його країни "будуть зрозумілі".

"Ми свої інтереси будемо відстоювати з усією рішучістю. Це означає, що ми, звичайно, з повагою ставимося до всіх проблем на українській стороні, але для нас на першому місці стоять інтереси нашого фермера", – зауважив Моравецький.

Також, за його словами, Польща не погоджується з будь-якими процедурами чи судовими позовами проти неї.

Що відомо про оголошення Україною ембарго на товари з Польщі?

У виданні додають, що найближчими днями Україна запровадить ембарго на товари з Польщі. Про це заявив заступник міністра економіки та торгівлі України Тарас Качка в інтерв'ю виданню Rzeczpospolita. Йшлося про ембарго на помідори, цибулю, капусту та яблука.

Качка сказав, що після п'яти місяців переговорів Україна втратила надію на вирішення цієї суперечки, і саме тому Київ звернувся до Світової організації торгівлі.

Відтоді, за його словами, українська сторона не отримала жодної відповіді від польського уряду з цього приводу. Для Києва було важливо не лише те, що Варшава продовжила заборону, але й те, що вона поширила її на більшу кількість продуктів – борошно та крупи.

Качка пояснив, що Україна пішла на цей крок, щоб "переконати" Польщу зробити крок назад і погодитися на механізм ліцензування, розроблений у співпраці з ЄС.

Він також додав, що Київ не має наміру погіршувати відносини з Варшавою, а прагне виробити цивілізовані методи вирішення суперечки.

Що передувало подіям?

Раніше ми писали, що Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини через односторонню заборону ними імпорту української агропродукції. 

Зазначалося, що Україна вбачає порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов’язань.

Також ішлося про те, що в результаті односторонньої заборони на імпорт української агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини вітчизняні експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

Нагадаємо, що 15 вересня Єврокомісія скасувала ембарго на постачання українського зерна. Київ своєю чергою має "запровадити ефективні заходи контролю" за експортом чотирьох категорій сільгосппродукції.

Читайте також:
Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні Rheinmetall планує почати виробництво систем ППО в Україні
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні США оголосили про виділення ще двох мільярдів доларів допомоги Україні