USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Польща продовжить поставки в Україну боєприпасів та озброєння

Правда, йдеться виключно про попередньо узгоджені поставки
Польща
Джерело: відкриті джерела

Польща продовжить постачати Україні боєприпаси та озброєння. Про це заявив речник польського уряду Пьотр Мюллер, повідомляє РАР.

Однак він наголосив, що йдеться виключно про попередньо узгоджені поставки.

Мюллер уточнив, що "з українського боку була низка абсолютно неприйнятних заяв і дипломатичних жестів". 

"Польща здійснює лише раніше узгоджені поставки боєприпасів та озброєнь. У тому числі ті, що випливають з підписаних з Україною контрактів. Зокрема, це найбільший закордонний контракт, підписаний польською оборонною промисловістю після 1989 року, на постачання самохідних гаубиць Krab", – заявив речник польського уряду.

При цьому додав, що у Польщі досі працює хаб міжнародної допомоги Україні.

"Хочемо нагадати, що в перші місяці війни Польща надала танки, бронетехніку, літаки, боєприпаси, які мали вирішальне значення для оборони України і які були необхідні для того, щоб стримати напад Росії на Україну, а в перспективі й на інші країни ЄС – в тому числі й на Польщу. У перші місяці війни, коли інші країни ЄС обговорювали питання підтримки, Польща послідовно допомагала відбивати напад Росії", – зазначив Мюллер.

Нагадаємо, міністерство закордонних справ Польщі викликало посла України та висловило "рішучий протест" заявам Володимира Зеленського на Генасамблеї ООН щодо ембарго на українське зерно.

А прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький пригрозив розширити ембарго на ввезення української продукції. Так він відреагував на нещодавню заяву торгового представника України Тараса Качки щодо можливого ембарго на цибулю, помідори, капусту та яблука з Польщі. 

Також повідомлялося, що Польща припинить допомогу українським біженцям наступного року.

Цьому передувало те, що Україна подала позов до Світової організації торгівлі (СОТ) проти Польщі, Словаччини та Угорщини через односторонню заборону ними імпорту української агропродукції. 

Зазначалося, що Україна вбачає порушення трьома країнами ЄС своїх міжнародних зобов’язань.

Також ішлося про те, що в результаті односторонньої заборони на імпорт української агропродукції з боку Польщі, Словаччини та Угорщини вітчизняні експортери вже зазнали та продовжують зазнавати значних збитків через простої, додаткові витрати та неможливість виконання зовнішньоекономічних угод.

Нагадаємо, що 15 вересня Єврокомісія скасувала ембарго на постачання українського зерна. Київ своєю чергою має "запровадити ефективні заходи контролю" за експортом чотирьох категорій сільгосппродукції.

Читайте також:
Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW Темпи наступу РФ на Харківщині знижуються, ворог просунувся не більше ніж на 8 км, – ISW
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені У Польщі запроваджують систему перевірок іноземців у країні: Пільги українцям теж будуть призупинені
Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими Дезінформація та дискредитація ЗСУ: Синєгубов роз’яснив фото з розкиданими "зубами дракона" на Харківщині