USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Більшість українців виступили проти виборів під час війни: Опитування

Тих, хто виступає за проведення виборів під час війни, на сході України дещо більше, ніж на заході
вибори
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

81% опитаних українців вважають, що вибори треба проводити після війни. Водночас 16% уважають, що бойові дії не є перешкодою для волевиявлення. Такі дані оприлюднив Київський міжнародний інститут соціології.

"У всіх регіонах України більшість населення виступає проти проведення виборів під час війни", – зазначили соціологи.

Джерело: КМІС

Водночас тих, хто виступає за проведення виборів під час війни, на сході України дещо більше (21%), ніж на заході (13%).

Джерело: КМІС

За даними КМІС, більшість українців і в листопаді 2021 року, і зараз (65%) негативно ставляться до ідеї дистанційного голосування через інтернет у зв'язку з ризиками фальсифікацій. Підтримують ідею дистанційного голосування 29% опитаних.
 
У всіх макрорегіонах України більшість населення (від 55% до 68%) до ідеї запровадження дистанційного голосування ставиться негативно. При цьому найнижчий показник негативного ставлення – на сході країни, там також найбільше (13%) тих, хто вагався з відповіддю.
 
Дослідження тривало з 30 вересня до 13 жовтня. Методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 2007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім Криму.

Вибори в Україні 

Зазначимо, що цієї осені завершуються повноваження Верховної Ради, а навесні – повноваження президента.  

Перший тур виборів у 2024 році мав би відбутись 31 березня, другий (у випадку призначення) – 21 квітня. Оскільки 24 лютого 2022 року через повномасштабне російське вторгнення Верховна Рада України ввела воєнний стан у державі, під час якого проведення виборів заборонене, існує ймовірність перенесення цих виборів на пізніший термін або їхнє скасування.

Читайте також:
Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори Нову Каледонію сколихнули протести проти французького конституційного законопроєкту про місцеві вибори
Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи Попри ворожі обстріли Куп'янського району, люди повертаються з евакуації засаджувати та обробляти городи
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування 9 травня є одним з найменш популярних свят в Україні, – опитування