USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Журналісти встановили, що Кіпр приховує гроші підсанкційних росіян: Влада країни відреагувала

До кінця листопада Кіпр планує представити звіт про те, як його влада розслідує фінансові злочини, пов’язані з ухилянням від західних санкцій
санкції

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Влада Кіпру пообіцяла посилити контроль над рухом капіталу через компанії в його юрисдикції після масштабного розслідування консорціуму журналістів про роль кіпрських компаній у приховуванні сотень мільйонів доларів активів, пов’язаних із підсанкційними особами з Росії. Про це пише The Guardian.

Що відомо про розслідування?

Міжнародний консорціум журналістських розслідувань, який об’єднує розслідувачів із різних країн світу, й німецької компанії Paper Trail Media, провів дослідження, яке стосується Cyprus Confidential – сховища з 3,6 мільйона файлів від анонімного джерела про діяльність кіпрського підрозділу відомої консалтингової компанії PwC.

З документів випливає, що PwC Cyprus використовувала непрозорі офшорні структури для переховування активів росіян, які потрапили під санкції Заходу та України, починаючи з 2014 року. У документах фігурують понад 60 найбагатших росіян і щонайменше 71 клієнт, який потрапив під обмеження з лютого 2022 року.

Крім того, зазначається, що PwC Cyprus з іншими консалтинговими фірмами допомогли одному з найвпливовіших олігархів Росії Олексію Мордашову передати його частку в найбільшому європейському туроператорі Tui вартістю мільярд фунтів стерлінгів на пов’язану з ним особу в день, коли він потрапив під санкції Європейського Союзу.

Кіпрські компанії також допомогли здійснити офшорні платежі на десятки мільйонів євро російському олігарху Роману Абрамовичу, ймовірно, в порушення правил бухгалтерського обліку. Деякі з них пов’язані з періодом, коли Абрамович володів футбольним клубом "Челсі".

Уряд Кіпру заявив, що отримує технічну підтримку від уряду Британії для створення підрозділу з відстеження виконання санкцій Євросоюзу, який має запрацювати наступного року.

Крім того, до кінця листопада Кіпр планує представити звіт про те, як його влада розслідує фінансові злочини, пов’язані з ухилянням від західних обмежень.

Міністерство фінансів Кіпру окремо заявило, що розпочало кримінальне розслідування за фактом однієї з розкритих розслідувачами транзакцій – передання частки росолігарха Мордашова в туроператорі Tui. Представники Мордашова і PwC Cyprus заявили, що їм нічого не відомо про кримінальне розслідування.

Раніше

У квітні США та Велика Британія ввели обмеження проти кількох кіпрських компаній, а також проти громадян та резидентів Кіпру, яких пов'язують із російськими мільярдерами Алішером Усмановим та Романом Абрамовичем.

Згодом влада Кіпру заявила, що посилила заходи стосовно осіб і компаній, які, за даними США та Великої Британії, допомагали російським олігархам обходити санкції, введені проти РФ через війну в Україні.

Читайте також:
США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії США можуть обмежити доступ до доларової системи для Raiffeisen Bank через роботу в Росії
В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств В Литві оштрафували компанію за придбання товарів у підсанкційних російських підприємств
За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів За два роки війни виробник Су-30 в обхід санкцій викупив з-за кордону власної продукції на 420 млн доларів
ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ ЄС планує запровадити санкції проти 11 російських кораблів, – ЗМІ