USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Для жінок-медиків, які з жовтня стануть на військовий облік, не буде жодних змін в умовах виїзду за кордон, – МОЗ

З 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти
жінка-медик
Фото ілюстративне
Джерело: відкриті джерела

Починаючи з 1 жовтня 2023 року жодних змін в умовах виїзду за кордон для жінок не буде. Кожна жінка з медичною та фармацевтичною освітою зможе вільно виїжджати за межі країни незалежно від того, стоїть вона на військовому обліку чи ні. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров’я України.

"Наразі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб, які обіймають певні посади", – додали у відомстві.

Що зміниться 1 жовтня?

З 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували.

В МОЗ зауважили, що понад 30 років постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів працювала недосконало, через що частина медиків в ньому не враховані.

"Всі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями: лікар, стоматолог, акушерка, сестра медична, фармацевт та провізор, наукова співробітниця, керівниця підрозділів в охороні здоровʼя тощо вже мають перебувати на військовому обліку. Ця норма не нова та діє ще з 1992 року. Тому більшість жінок-медиків та жінок-фармацевтів вже перебувають на військовому обліку", – пояснили в міністерстві. 

Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації, наголосили в МОЗ.

"Облік необхідний лише для  узагальнення даних про наявний резерв медиків у державі", – йдеться у повідомленні. 

Новини за темою: Не мобілізація: В ЗСУ пояснили, як жінкам стати на облік

Від січня 2023 року жінки, які навчаються на медичні або фармацевтичні спеціальності, ставляться на військовий облік одразу по закінченню навчання. Заклад освіти за два місяці до завершення навчання подає списки жінок-випускниць до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, додають у відомстві. 

Скільки часу є, щоб стати на військовий облік?

"Аби стати на військовий облік, жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, матимуть три роки – до 31 грудня 2026 року", – йдеться у повідомленні Міністерства охорони здоров'я.

Що буде з працевлаштуванням?

В МОЗ розповіли, що до 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть працевлаштуватися на роботу без надання військового квитка. Однак під час прийняття на роботу жінок мають попереджати, що підприємство буде зобовʼязане повідомити про неї Територіальний центр комплектування. Далі жінка має самостійно прибути до ТЦК СП для взяття на військовий облік.

Раніше ми писали, що обмеження на виїзд за кордон стосуватимуться лише тих жінок, які будуть мобілізовані, а не всіх, хто стоятиме на військовому обліку. Про це розповів член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський.

Читайте також:
РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters РФ може в найближчі тижні здійснити великий наступ, - Reuters
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?