USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Зеленський підписав закон про ліквідацію СМТ в Україні. Коли він вступить у дію?

Закон передбачає ліквідацію СМТ і встановлює поняття "поселення"
смт Маньківка

Фото ілюстративне

Джерело: відкриті джерела

Президент Володимир Зеленський 24 жовтня підписав закон про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою України. Про це свідчить картка законопроєкту №8263.

Парламент підтримав законопроєкт "Про дерадянізацію порядку вирішення окремих питань адміністративно-територіального устрою" у другому читанні 28 липня. Тоді документ набрав 262 голоси "за".

У документі пропонується зробити всі населені пункти зі статусом селища міського типу просто селищами.

Також серед іншого закон запроваджує нове поняття поселення як компактного місця проживання людей за межами населеного пункту, що не має сталого складу населення і не віднесено до категорії населеного пункту. Нові населені пункти можуть утворюватися на основі таких поселень.

У проєкті прописано, що найменування та перейменування населених пунктів здійснює Верховна Рада. Однак нововведенням стала заборона на однакові найменування населених пунктів у межах одного району.

Встановлено, що населений пункт може бути ліквідовано за відсутності в ньому зареєстрованих (задекларованих) місць проживання (знаходження) людей протягом трьох років із моменту зняття з реєстрації останнього жителя. Також прописано, що населені пункти ліквідуються, якщо повністю включають до складу іншого населеного пункту.

Ці зміни набудуть чинності через три місяці з дня офіційного опублікування закону.

Раніше народний депутат України від фракції "Слуга народу" Віталій Безгін розповідав, чому Рада вирішила "позбутися" селищ міського типу.

Більш детально про законопроєкт читайте тут.

Читайте також:
Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм Зеленський ветував закон, який дозволяв роботодавцям звільнити працівника за колабораціонізм
Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили Зеленський зустрівся з Блінкеном: Що обговорили
Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст Зеленський залишиться легітимним президентом після 21 травня, – Мін'юст
Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського Звільнено начальника УДО, працівники якого готували замах на Зеленського