USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.68
Готівка
40.00
EUR
НБУ
42.83
Готівка
43.35

Витрати на управління АЗС Glusco за час арешту активів у 12 разів перевершили доходи

Надходження від управління АЗС до бюджету за березень – червень 2023 року склали 1,54 млн гривень
Glusco глуско
АЗС Glusco
Джерело: відкриті джерела

ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг" з жовтня 2022 року по червень 2023 року понесло витрати на управління заарештованими АЗС Glusco у сумі 25,7 млн гривень. Про це повідомляє проєкт Trap Aggressor з посиланням на відповідь АРМА на запит ТСК ВРУ з питань наповнення бюджету.

У відповіді йдеться, що доходи від управління заарештованим майном почали надходити лише в березні 2023 року і до червня загалом склали суму 2,06 млн гривень.

Тобто сума доходів склала у понад 12 разів менше ніж витрати.

Надходження від управління АЗС до бюджету за березень – червень 2023 року склали 1,54 млн гривень. 

Видання зазначає, що ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг" фактично було передано 88 АЗС та 5 нафтобаз (з яких одна у задовільному стані), що складає 212 об’єктів нерухомості.

На початку серпня АРМА повідомило про розірвання договорів з ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг" щодо управління заарештованою мережею АЗС Glusco олігарха Віктора Медведчука. Серед причин розірвання договору в АРМА називають систематичне надання недостовірної інформації про доходи, які управитель отримував від використання автозаправок та нафтобаз.

ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг", яке є дочірньою компанією державної НАК "Нафтогаз України", всі звинувачення зі сторони Агентства відкидає. У травні 2022 року АРМА визначила компанію управителем мережі АЗС Glusco. "Нафтогаз" запустив новий бренд U.GO на базі заарештованих АЗС.

Про мережу 

Мережа Glusco сформована на базі роздрібного бізнесу компанії "Роснефть", який у 2016 році викупив міжнародний трейдер Proton Energy Group S.A. через споріднену Glusco Energy S.A. Крім АЗС мережа налічує шість нафтобаз.

Відтоді і до кінця 2021 року мережею володів ізраїльський бізнесмен Нісан Моїсеєв, якого пов'язують з Віктором Медведчуком. У березні 2021 року компанія Proton Energy Group S.A., до якої входить пов’язана з Медведчуком мережа АЗС Glusco, зупинила поставки нафтопродукції на український ринок.

Новини за темою: Найбільша нафтопромислова компанія SLB припиняє поставки у РФ

Одночасно з цим у компанії Glusco та на її АЗС пройшли обшуки – Служба безпеки України заявила про викриття масштабної оборудки з тіньової реалізації неякісних нафтопродуктів. Як наслідок, суд наклав арешт на корпоративні права 28 компаній, у власності яких, зокрема, перебувають АЗС Glusco.

У травні 2022 року управителем мережі АЗС Glusco, відповідно до статті 21-1 Закону про АРМА, урядом визначено ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг".

Читайте також:
Фіцо переніс складну операцію після замаху Фіцо переніс складну операцію після замаху
У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям У Польщі схвалили зміни до закону про допомогу українським біженцям
Бій Усик – Ф'юрі: За контрактом Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни Бій Усик – Ф'юрі: За контрактом Ф'юрі має пожертвувати понад мільйон доларів зі свого заробітку Україні на тлі війни
Ірландія скорочує виплати біженцям з України Ірландія скорочує виплати біженцям з України