USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45
Втрати орків: 4 9 2 2 9 0 (+1210)
USD
НБУ
39.43
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.45

Мобілізація ще пів мільйона осіб та нова фаза війни: Головне з інтерв’ю командувача Павлюка

Україна готувалася до відбиття повномасштабного наступу РФ протягом п'ятьох місяців
Павлюк

Олександр Павлюк (по центру)

Джерело: відкриті джерела

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк розповів в інтерв’ю "Радіо Свобода" про ситуацію на фронті та як Україна готувалась до повномасштабної війни.

Війна переходить у фазу, де воюють дрони

Павлюк заявив, що хоча війна переходить у фазу, де воюють безпілотні засоби, без солдата, який зайде на позицію противника і знищить його, не буде ніяких реальних дій.

"На жаль, я б сам хотів би отримати таку відповідь. Це не від нас залежить. Війна переходить в іншу фазу – де воюють безпілотні засоби. Але без людини не буде ніякого успіху, не буде ніяких реальних дій. Без солдата, який не виконає свою задачу, не зайде на позицію противника, не знищить тих, хто там є. Поки безпілотні засоби можуть максимально сприяти цьому. Але відсоток знищення противника дуже відрізняється від того, що був на початку війни і зараз. За останні місяці процент знищення безпілотними засобами – в загальному десь 70% цілей", – заявив він.

Крім того, командувач наголосив, що найбільшою проблемою, окрім засобів ППО, залишаються боєприпаси.

"Знову ж таки, залишаються і боєприпаси – найбільша проблематика, крім засобів протиповітряної оборони. І техніка, особливо артилерія. Тому дуже багато запитів, враховуючи, що ми створимо нові підрозділи, ми повинні постійно докомплектовувати ті підрозділи, які ведуть бойові дії. Тому запитів дуже багато. На жаль, не все ми можемо забезпечити. Це можливості не тільки нашої країни, а й наших партнерів", – уточнив Павлюк.

Україна готувалася до відбиття повномасштабного наступу РФ протягом п'ятьох місяців

За словами генерал-лейтенанта, уже в січні – лютому 2022 року ЗСУ отримували телеграми від Головного управління розвідки, де передбачалося, що варіант повномасштабного наступу можливий.

"І на лютий місяць ми зробили максимально все, щоб гідно зустріти ворога: всі позиції були максимально посилені, прораховані всі можливі варіанти дій, переміщені всі резерви – ми два рази як мінімум проводили повномасштабне тренування, а локальних тренувань було проведено дуже багато".

ЗСУ аналізували дії ворога і розуміли, що РФ зайде на територію нашої держави.

Чи можна було врятувати Маріуполь від окупації

Павлюк відзначив, що Маріуполь не можна було врятувати від окупації країною-терористом, оскільки армія ворога в кілька разів перевищувала українські сили.

"Це (врятувати Маріуполь, – ред.) було неможливо, тому що перевага противника була десь від одного до семи, до десяти, яку противник зібрав на тому напрямку. Для прориву мені потрібно було три-чотири бригади як мінімум, щоб провести контрударну операцію", – сказав Павлюк.

За словами генерал-лейтенанта, у нього була одна неповна бригада, яку він зняв із переднього краю.

"З огляду на удар із півночі, мені потрібно було врятувати, тому що якби вони виконали своє завдання, то, знову ж таки, десять бригад були б в оточенні", – додав він.

Проте маріупольське угруповання врятувало південь від повного відрізання України від Чорного моря.

"Ударне угруповання ми не змогли зробити, тому що пішло інше угруповання, яке з боку Харківської області знову противник перегрупував, зосередив і через Ізюм завдав нового удару нам у спину. Я змушений був цією бригадою закрити й цю щілину, яку вони знайшли. Бригада чудово впоралася", – розповів він.

Мобілізація ще пів мільйона осіб

У разі мобілізації пів мільйона осіб жоден українець не потрапить на фронт без відповідного спорядження і підготовки, стверджує Павлюк.

"Міноборони працює над цим питанням. До цього ми дуже прискіпливо ставимося, особливо зараз – до підготовки особового складу. Людина, яка йде на війну, повинна отримати досвід, практику, щоб бути готовою до дій", – запевнив генерал.

Щодо наявності особистого озброєння і екіпірування для мобілізованих, то тут Павлюк висловив впевненість, що українське військово-політичне командування розв'яже це питання.

Дещо складніша ситуація з технікою й боєприпасами великого калібру для артилерії. Але й тут генерал вважає, що Захід допоможе Україні.

"Це питання ми вирішуєм і працюємо над ним. Ми працюємо у всьому світі, щоб знайти той ресурс, який потрібен нашій армії", – зазначив командувач Сухопутних військ.

Україна втратила найкращих хлопців

Київ поклався на допомогу Заходу, сподіваючись, що її дадуть якнайшвидше, і через це втратив найбільш підготовлених хлопців, каже Павлюк. 

"Десь на травень місяць у нас почали закінчуватися боєприпаси радянського зразка, які були на той час в наших запасах. І тому ми сподівалися, що допомога Заходу прийде дуже швидко. На жаль, це було не так. І багато ми втратили найбільш підготовлених хлопців, які своїм життям тримали ворога. При недостатній кількості боєприпасів", – заявив він.

Павлюк вважає, що якби партнери вчасно реалізували поставки, то втрат серед особового складу армії було б набагато менше. Ця згубна тенденція спостерігається і донині: Україна зараз має певну проблему з боєприпасами й за кожний день затримок втрачає власних героїв, констатував він.

За його словами, зараз влада України робить все, щоб захисники швидше отримали все можливе. Армії Європи навряд чи здатні вести наступ, подібний за рівнем до ЗСУ, але там покладають надії на захист колективної безпеки НАТО, підкреслив командувач. 

Читайте також:
100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень 100 ракет для ППО отримає Україна від Великої Британії за травень
Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог Україна програє інформаційну війну, - політтехнолог
Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет Окупанти впроваджують у школах ТОТ України новий пропагандистський предмет
Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат Дані в ТЦК у будь-якому разі доведеться оновлювати, а за невиконання - штраф від 17 тис. грн, - адвокат