USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні запустили платформу "Місто нуль відходів"

Проєкт буде корисним містам і селам, які постраждали від окупації та/або обстрілів, й перебувають у процесі відбудови
Місто нуль відходів
Джерело: скріншот

В Україні створили платформу "Місто нуль відходів". Це інтерактивна модель міста, яка зображує сучасну систему управління відходами, повідомляють на сайті Zero Waste Alliance Ukraine.

Так, платформа є допоміжним інструментом для громад, охочих зменшити обсяг відходів та раціонально використовувати наявні ресурси.

"Проєкт буде корисним громадам, які працюють над створенням регіональних планів управління відходами. Адже цього вимагає закон. Містам і селам, які постраждали від окупації та/або обстрілів, й перебувають у процесі відбудови. Бізнесам, громадським організаціям та іншим спільнотам, котрі хочуть, щоб про них дізналися місцеві", - йдеться у повідомленні.

Що є в програмі

Клікаючи на елементи головної сторінки, дізнавайтесь про різні типи об'єктів та екопроєктів. Серед них:

  • міські компостери і городи;
  • системи заставної тари;
  • питні фонтани та водомати;
  • центри перевикористання речей;
  • сортувальні станції;
  • переробні підприємства;
  • екокрамниці тощо.

На мапі вже є кілька десятків адрес і контактів ініціатив. У розділі "‎Вікі" пояснюють їхні екологічні й економічні переваги, а також як кожен може реалізувати подібні проєкти.

"Прагнемо розповідати про проєкти та заклади, які вже успішно працюють, та мотивувати громади й активістів створювати власні екоініціативи. На платформі зібрали як теоретичну інформацію про підходи до скорочення утворення відходів, так і приклади реалізації цих ідей на практиці, в Україні та за кордоном", - зауважили автори ідеї.

Для того, щоб потрапити на мапу, або розповісти про корисні екопроєкти у своєму місті необхідно заповнити гугл-форму.

За даними Міністерства довкілля, обсяги відходів руйнації через воєнні дії вже можна порівняти з кількістю ТПВ, що в середньому утворюються в Україні за рік. Але ці відходи мають потенціал для повторного використання, у тому числі в процесі відновлення громад.

"‎Повоєнне відновлення України так чи інакше пов'язане з екологічною складовою. Йдеться про "зелені" технології, рішення, які можна запровадити в стратегії відновлення громад уже сьогодні. Саме такі будинки, інфраструктура, послуги, які є екологічно стратегічними та безпечними, мають бути у відновленій Україні", - зазначили у відомстві.

До речі, підрив Каховської гідроелектростанції (ГЕС) завдав Україні щонайменше 2 млрд доларів прямих збитків. Ці дані оприлюднили в червні аналітики Київської школи економіки (KSE Institute).

Так, трагедія призвела до значних пошкоджень житлово-комунального сектора та енергетики, а також до значних непрямих збитків сільському господарству. Про це свідчить перший аналіз, здійснений в межах проєкту "Росія заплатить".

Новини за темою: Підрив Каховської ГЕС: Збитки рибної галузі оцінюють у понад 11 мільярдів

Читайте також:
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16
Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується Швейцарія пом'якшить правила експорту зброї, однак України це не стосується