USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

В Україні спростили управління багатоквартирними будинками: Нардеп Безгін пояснив, яких змін варто очікувати

Народний депутат переконаний, що форма управління ОСББ в першу чергу ґрунтується на персональній відповідальності мешканців багатоквартирного будинку
Безгін
Народний депутат України Віталій Безгін
Джерело: відкриті джерела

Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт №7029, який декларує своєю метою спрощення управління багатоквартирними будинками. Народний депутат від фракції "Слуга народу" Віталій Безгін в ефірі UWN зазначає, що цей документ передбачає зниження кворуму та впровадження онлайн-формату зібрань співвласників багатоквартирних будинків. 

"Проблеми (в управлінні багатоквартирними будинками, – ред.) виникли внаслідок повномасштабного вторгнення. Річ у тому, що велика кількість наших громадян – переважно це мешканці південних та східних регіонів – були змушені покинути свої домівки. Відповідно, люди там рахуються, але фактично не проживають. Відтак, в них не було можливості брати участь у якихось загальних зборах в режимі офлайн (в режимі фізичної присутності), а якогось спрощеного механізму не існувало. І в них виникали проблеми з кворумом", – розповів Безгін.

Сама ж процедура прийняття рішення ускладнена бюрократичними вимогами та є застарілою, що значно ускладнює створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку та їх асоціацій, обрання співвласниками форм управління та прийняття рішень щодо управління багатоквартирними будинками. 

Відтак, прийняття цього законопроєкту забезпечить спрощення процедури прийняття рішень співвласниками багатоквартирного будинку (зокрема стосовно об’єднань співвласників багатоквартирного будинку та їх асоціацій), зокрема, шляхом використання електронних сервісів, спрощення вимог надсилання повідомлень про збори співвласників без створення додаткових ризиків стосовно порушення їх прав. А ще – зменшується більшість голосів, необхідних для прийняття рішень, до 50%+.

"На наше переконання, це все має сприяти спрощенню ухвалення рішень на місцях. Особливо, в таких регіонах, як, скажімо, Харківська, Херсонська, Миколаївська області, які постраждали внаслідок діяльності держави агресора", – наголошує нардеп. 

Новини за темою: Як впоратись з викликами війни з Росією та у чому різниця між ЖЕК, ЖЕО і ОСББ. Інтерв'ю з директором ЖЕО Людмилою Павловою

На думку Безгіна, ОСББ – найкраща форма управління, оскільки, в першу чергу, ґрунтується на персональній відповідальності кожного мешканця багатоквартирного будинку.

"Кожен несе відповідальність за спільну власність. Наприклад, персональна відповідальність кожного закінчується не на порозі власної квартири, а все ж таки, принаймні, воно стосується і того, як виглядає твоє парадне, як виглядає прибудинкова територія", – додає нардеп.

Прийняті зміни

Верховна Рада підтримала в цілому законопроєкт №7029, який декларує своєю метою спрощення управління багатоквартирними будинками. За відповідний законопроєкт проголосували 245 народних депутатів.

Законопроєкт був ухвалений в першому читанні ще у січні 2023 року.

Серед нововведень, передбачених документом:

  • запроваджується можливість використовувати електронні підписи (ЕП) під час голосування (зміни до Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку"),
  • створюється можливість брати участь у зборах "дистанційно" (зміни до Закону України "Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку"),
  • зменшується більшість голосів, необхідних для прийняття рішень, до 50%+,
  • ОСББ звільняються від необхідності нотаріально посвідчувати підписи на документах для вчинення реєстраційних дій,
  • скасовується потреба при цьому змінювати чинні статути ОСББ.

Але даний законопроєкт був розкритикований спільнотою ОСББ. Зазначалося, що в цілому, законопроєкт №7029 несе правову невизначеність та обнулення судової практики щодо діяльності ОСББ заради дуже сумнівних змін з другорядних питань. Також серед зауважень зазначалось, що посеред повномасштабної війни кожне рішення загальних зборів ОСББ можна буде оскаржити з формальних причин.

Теги: ОСББ