USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 7 4 3 0 (+970)
USD
НБУ
39.30
Готівка
39.80
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

Підрив Каховської ГЕС: Що відбувається на лівому і правому берегах Херсонщини через добу

Лівий берег затоплений, окупанти не надають жодної допомоги потерпілим
Ситуація в Херсонській області 7 червня_1
Джерело: ДСНС України

Вода з Каховської ГЕС, яку 6 червня підірвали окупанти, продовжує прибувати на правий і лівий береги Херсонщини. Про це UWN розповів депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

Він зазначив, що вода поки що продовжує прибувати, тому говорити про її спад поки рано. На думку депутата, вода буде триматися ще кілька діб, поки Каховське водосховище повністю не "відпрацюють", тобто воно повністю не обміліє.

Що відбувається у Херсоні

Вода продовжує затоплювати місто. З підтоплених і повністю затоплених районів, у тому числі Антонівки, Корабела, за словами Хланя, продовжується масова евакуація.

"Там все підтоплене абсолютно – і промислова частина, і приватний сектор, і багатоквартирні будинки. Звідти евакуюють абсолютно всіх людей. Підтопило ще частину вулиць біля річкового вокзалу, в районі Річпорта, Корабельна площа – це площа, яка переходить через міст на мікрорайон Острів, там низина і набережна підтоплена. А інша частина міста знаходиться на висоті, там підтоплень немає", – зазначив депутат.

Новини за темою: Підрив Каховської ГЕС: Поля на півдні України вже у 2024 році можуть перетворитися на пустелі

Хлань додав, що всі основні масиви Херсона – центр, ХБК, Північний, Таврійській – не будуть підтоплені.

За його прогнозами, буде підтоплено до 20% міста.

Що відбувається на окупованій території

Депутат розповів, що на лівому березі ситуація набагато гірша.

"Лівий берег має природну низину. Правий – вищий, там затоплені абсолютно всі населені пункти і дачі, які знаходились в низов’ї Дніпра від Херсона до Лимана, вони всі затоплені по дахи. На лівому березі допомоги немає, там хто гине, хто ще живий", – додав Хлань.

Що буде з питною водою

Депутат запевнив, що жителі Херсона будуть забезпечені питною водою. При цьому додав, що певні перебої будуть, однак частина водомереж запитана з артезіанських свердловин.

Новини за темою: Криниці та водойми на Херсонщині можуть бути інфіковані: Мешканців забезпечили таблетками для знезараження води

"Ще десь років 10 тому почали переходити не на повну залежність від дніпровської води, тому що Берислав має проблеми з очисними спорудами, по багатьох населеним пунктам просто фекалії скидалися в Дніпро, тому з екологічних проблем почали відходити від дніпровської води і робити систему свердловин по Херсону на висотах. Ця система свердловин комбінувалася з дніпровської водою. Тобто, щоб повністю не було води – такого не буде. Та частина міста, яка не затоплена, буде отримувати водопостачання за рахунок артезіанських свердловин", – розповів Хлань.

Водночас він наголосив, що місту доведеться відмовитися від води з Дніпра.

"Це – екологічна катастрофа, ми розуміємо, що вода розмила на своєму шляху абсолютно все: це і цвинтарі, і фекальні вигрібні ями, і паливно-мастильні матеріали, які позмивало. Це все в Дніпрі і буде ще довгі роки", – додав депутат.

До чого готуватися

За прогнозами Хланя, через спеку застояну воду та померлих тварин може відбутися сплеск інфекційних хвороб.

"Ще будуть комахи, вдень вже доволі жарко, а буде ще спекотніше, цей жах ще попереду. Померлі тварини, яких багато, мор риби, цей запах… все це попереду, коли вода зійде", – додав депутат.

Нагадаємо, генсек ООН Антоніу Гутерреш заявив, що щонайменше 16 тисяч українців втратили свої домівки внаслідок підриву окупантами Каховської ГЕС, тисячі людей ризикують залишитися без доступу чистої питної води.

Детальніше про підрив Каховської греблі та як можна евакуюватися з потенційно небезпечних районів – читайте тут.

Читайте також:
Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові Окупанти посилили штурми на півдні України, щоб здобути чергові "перемоги" до свят, – Плетенчук
Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку Ворог залишається активним: Плетенчук розповів про стратегію росіян на Херсонському напрямку
Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук Взяття під контроль ЗСУ острова Нестрига підвищить якість контрдиверсійних заходів, – Плетенчук
У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП У російському місті Курган під воду може піти єдиний у РФ завод з виробництва БМП