USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25
Втрати орків: 5 4 7 4 7 0 (+1200)
USD
НБУ
40.76
Готівка
40.90
EUR
НБУ
43.85
Готівка
44.25

Україна передала Росії засудженого митрополита УПЦ в рамках обміну полоненими

Йдеться про митрополита Іонафана, якого визнали винним у посяганні на територіальну цілісність України
Митрополит Тульчинського і Брацлавського УПЦ МП Іонафан Єлецьких
Джерело: відкриті джерела

Митрополита Тульчинського і Брацлавського УПЦ МП Іонафана Єлецьких передали РФ у рамках обміну полоненими 25 червня. Про це повідомляє BBC з посиланням на представника Генштабу ЗСУ Андрія Ковальова.

За словами Ковальова, Іонофан дав згоду на свій обмін 10 квітня цього року.

РПЦ повідомила, що їхній наставник Кирило зустрівся з Іонафаном і нагородив його церковним орденом Сергія Радонезького I ступеня.

Як пишуть інші українські ЗМІ, митрополита обміняли одразу на кількох військовополонених захисників. Про його звільнення просив особисто патріарх РПЦ Кирило Гундяєв.

Хто такий Іонафан і за що його судили?

Митрополит Іонафан народився і виріс у Росії, але в Україні жив і служив ще з кінця 1980-х.

У серпні минулого року Іонафан був засуджений до п'яти років ув'язнення. Перед цим у січні президент Зеленський призупинив його громадянство. 10 квітня 2024 року Об'єднаний центр з координації пошуку та звільнення військовополонених при СБУ включив митрополита до списків на обмін полоненими.

Як відомо, у жовтні 2022 року СБУ під час обшуків у Тульчинській єпархії УПЦ МП виявила низку пропагандистських листівок, зокрема з українською територією у складі РФ. Найцікавішою знахідкою був твір "Гімн-молитва за Росію".

У суді митрополит визнав, що мав інструкцію із зашифрованого спілкування з абонентами в Росії, яку, за його словами, надав йому "товариш із РФ".

Читайте також:
Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь Путін не підтримує припинення вогню в Україні зараз. Зеленський має свою відповідь
В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський В Україні – 14 неукомплектованих бригад, про контрнаступ говорити зарано, – Зеленський
ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ ЗСУ відійшли з мікрорайону Канал у Часовому Яру, – речник ОСУВ "Хортиця"
Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом Поважати і співчувати, а не жаліти. Як спілкуватися з людьми без кінцівки або з протезом