USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90
Втрати орків: 4 7 5 3 0 0 (+1040)
USD
НБУ
39.53
Готівка
39.85
EUR
НБУ
42.31
Готівка
42.90

"Укргідроенерго" отримало 133 млн євро на реабілітацію ГЕС

Загалом проєкт передбачав виділення кредиту від ЄІБ на 200 млн євро
Каховська ГЕС
Каховська ГЕС
Джерело: відкриті джерела

"Укргідроенерго" отримало транш у 133 млн євро від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) на реалізацію проєкту "Реабілітація гідроелектростанцій". Про це повідомили в пресслужбі установи.

За інформацією компанії, кошти спрямують не лише на модернізацію та реконструкцію ГЕС, а й на відновлення пошкоджених російськими обстрілами енергооб'єктів.

"11 грудня отримали транш 133 млн євро, що є частиною невибраної суми позики ЄІБ за чинним проєктом "Реабілітація гідроелектростанцій". Завдяки цим коштам зможемо закупити критично важливе обладнання, щоб швидко реагувати у разі виникнення надзвичайних ситуацій і забезпечувати оперативне відновлення роботи як станцій компанії, так і об'єднаної енергосистеми України", – прокоментував голова "Укргідроенерго" Ігор Сирота.

Раніше

Проєкт "Реабілітація гідроелектростанцій" розпочали ще у 2012 році. Головною метою була реконструкція 21 гідроагрегату на ГЕС у басейні Дніпра.

Першим траншем Європейський інвестиційний банк виділив 67 млн ​​євро для фінансування проєкту. Гроші повністю використали у середині 2022 року.

Загалом проєкт передбачав виділення кредиту від ЄІБ на 200 млн євро.

Новини за темою: Через підрив Каховської ГЕС Україна втратила 35–40% запасів питної води, – "Укргідроенерго"

Що відомо про підрив росіянами Каховської ГЕС

Вночі 6 червня війська РФ підірвали конструкції Каховської ГЕС. Машинна зала станції не підлягає відновленню. Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомляв, що евакуації потребують понад 40 тисяч людей.

З Полтавщини до Херсонської області направили техніку, рятувальників та правоохоронців. Це зробили для того, аби допомогти населенню, яке евакуюється через підрив росіянами Каховської ГЕС. 

Згодом глава МВС Ігор Клименко під час зустрічі з представниками іноземних дипломатичних установ щодо побудови системи реалізації "формули миру" розповів, що у результаті теракту зруйновані 11 прольотів верхньої частини греблі із 28-ми. 3 машинної зали ГЕС стався витік 150 тонн мастила.

Новини за темою: Один з найбільших терактів в історії: В НБУ розповіли, як підрив Каховської ГЕС вплине на економіку

Пізніше Кабінет міністрів України вирішив відбудувати Каховську ГЕС. Нова станція може бути потужнішою та екологічнішою, проте її вартість – 1 млрд доларів

Також 21 серпня запустили першу нитку магістрального водогону на ділянці Інгулець – Кряжеве – він забезпечить водою чверть населення Кривого Рогу. 

Нитку водогону почали будувати на третій день після російського теракту на Каховській ГЕС. У цілому ланка Інгулець – Кряжеве складається з чотирьох ниток.

Новини за темою: Кабмін затвердив проєкт відбудови Каховської ГЕС
Читайте також:
Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку Велика Британія дозволяє Україні бити по РФ своєю зброєю і надаватиме понад 3 млрд доларів допомоги щороку
Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів Австралія надасть Україні пакет допомоги на 100 млн доларів
Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility Єврокомісія виділила Україні другий транш на 1,5 мільярда євро за програмою Ukraine Facility
Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів Сенат США проголосував за пакет підтримки Україні на понад 60 млрд доларів