USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Байден передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Мінфіну та Держдепу США

Закон передбачає порядок конфіскації російських активів і розпорядження ними на відновлення України
Джо Байден
Джо Байден
Джерело: відкриті джерела

Президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден, який зняв свою кандидатуру з виборчих перегонів, передав свої повноваження щодо закону про підтримку України Міністерству фінансів та Державного департаменту США. Американський лідер підписав відповідний меморандум, йдеться у заяві Білого дому.

Зокрема, цей закон Repo передбачає порядок конфіскації російських активів і розпорядження ними на відновлення України.

Тож відповідно до закону, президент зобов’язує фінустанови США повідомляти Мінфін про будь-які активи РФ, що в них є.

Також зазначається, що дії, передбачені законом, Байден делегував міністру фінансів Джанет Єллен та держсекретарю США Ентоні Блінкену.

Більше про закон

Закон про Repo для українців - це угода з продажу цінних паперів, що передбачає їхній зворотний викуп. Документ уповноважує президента конфіскувати російські суверенні активи, заморожені в Сполучених Штатах Америки, і передавати їх Україні для використання проти Росії.

З цього приводу раніше висловився спікер Палати представників Майк Джонсон. Політик назвав можливість використовувати конфісковані активи російських олігархів, щоб дозволити українцям боротися з ними, "просто чистою поезією".

"Навіть президент Трамп говорив про концепцію позики, де… ми не просто надаємо іноземну допомогу. Ми встановлюємо це у відносинах, щоб вони могли повернути нам це, коли прийде час", – коментував Джонсон.

До того ж документ також зобов’язує президента домагатися створення спільно з іноземними партнерами міжнародного механізму компенсації Україні з використанням російських суверенних активів, конфіскованих в інших країнах. У законі також йдеться, що США повинні головувати в міжнародному санкційному режимі щодо заморожування російських активів спільно з партнерами.

А Держдеп використовує цей фонд для компенсації Україні шкоди, заподіяної вторгненням РФ. Компенсація стосується серед іншого відновлення України й гуманітарної допомоги українському народові.

Нагадаємо, положення документа ухвалили у квітні у межах закону про додаткове фінансування потреб нацбезпеки США. Далі документ підписав Джо Байден. Додамо, закон включає понад 60 мільярдів доларів допомоги Україні. 

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони У Києві зловмисники намагалися проникнути на об'єкт Міноборони
У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок У Вовчанську точаться бої всередині багатоповерхівок
Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня "не згорять"