USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

"Укренерго" отримало грант від Євросоюзу на 100 млн євро

Гроші витратять на ремонт зруйнованих енергосистем
ТЕЦ
Джерело: відкриті джерела

100 млн євро виділив Євросоюз "Укренерго" в якості грантових коштів на ремонт обладнання, яке нині пошкоджене російськими ракетними атаками. Угоду підписали Голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький і голова Представництва німецького державного банку розвитку KfW в Україні Лоренц Гесснер .

Це ініціатива Єврокомісії, яка уповноважила KfW спрямувати до Укренерго кошти спеціальної бюджетної програми ЄС Ukraine Investment Facility. Ця ініціатива зокрема забезпечить фінансування та реалізацію низки пріоритетних енергетичних проєктів.

Так, за ці кошти проведуть модернізації високовольтних підстанцій в західних регіонах України. Також побудують міждержавні інтерконектори, які з’єднують Україну з енергосистемою континентальної Європи. Гроші також спрямують на ремонт та відновлення зруйнованого або пошкодженого російськими обстрілами обладнання на високовольтних підстанціях. Ще за них придбають і встановлять нове обладнання. Водночас - проведуть заходи з посилення фізичного захисту підстанцій Укренерго.

У компанії зазначають, що цей грант – вже друга фаза цільової програми "Реконструкція та відновлення інфраструктури передачі електроенергії України". 11 червня під час Берлінської конференції з відновлення України (#URC2024) Укренерго підписало з KfW угоду щодо першої фази програми на суму 15 млн євро. Загалом від початку повномасштабної війни Укренерго вже залучило міжнародної допомоги на 1,5 млрд євро. Зокрема, 324 млн євро - були залучені за підтримки KfW.

Російська Федерація ракетними ударами зруйнувала більшу частину об'єктів генерації. Нова хвиля російських ударів по українській енергетиці є потужнішою за ту, що розпочалася восени 2022 року. Самі удари є значно точнішими, а наслідки більш руйнівними.

Читайте також:
Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня "не згорять"
Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль Потреби України в зовнішньому фінансуванні на цей рік сягають загалом близько 38 млрд доларів, – Шмигаль
На підтримку опалення й енергетики України Швеція надає понад 43 млн євро На підтримку опалення й енергетики України Швеція надає понад 43 млн євро
Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв Яких відключень світла чекати українцям майбутньої зими: Існує кілька сценаріїв