USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95
Втрати росіян: 6 2 3 9 9 0 (+1270)
USD
НБУ
41.09
Готівка
41.30
EUR
НБУ
45.59
Готівка
45.95

Україна з Британією уклала оборонну угоду на понад 2,5 млрд доларів

Це буде кредитна підтримка для розвитку оборонної галузі України
Україна та Британія уклали оборонну угоду
Україна та Британія уклали оборонну угоду
Джерело: Офіс Президента

Україна та Велика Британія уклали угоду про розвиток і підтримку оборонної галузі України. Документ зокрема передбачає постачання, ремонт та виробництво зброї. Про це повідомляє Офіс президента.

Цією угодою передбачено започаткувати спільні проекти між Україною і Британією, які забезпечать постачання, ремонт і часткове виробництво систем ППО, бронетехніки та боєприпасів.

За умовами угоди британські компанії укладуть з Україною кредитні договори та контракти на 2 млрд фунтів стерлінгів (понад 2,5 млрд доларів). Цю суму можуть збільшити за потреби. Кредит дається на 15 років.

В Офісі президента заявляють, що завдяки цій угоді Україну до 2026 року забезпечать системами протиповітряної оборони та засобами радіолокації та ураження. Договори допоможуть отримати технології та освоїти часткове виробництво стволів, запасних частин і компонентів до артилерійських установок, бронетехніки західного зразка.

Угоду підписали міністр оборони України Рустем Умєров та міністр оборони Британії Джон Хілі за присутності президента Володимира Зеленського та прем'єра Кіра Стармера.

"Ця угода знизить навантаження на державний бюджет та дозволить в короткостроковій перспективі отримати необхідне озброєння для захисту нашої держави, перш за все - у сфері протиповітряної оборони", - зазначив глава Міноборони Рустем Умєров.

Контроль за використанням коштів здійснюватиметься спільною комісією з представників обох урядів, заявили в Міноборони.

Нагадаємо, 18 липня президент України з робочим візитом прибув до Великобританії. Там він взяв участь у саміті Європейської політичної спільноти, також зустрівся з прем'єр-міністром Британії Кіром Стармером, а ще з королем Чарльзом. Крім того, Зеленський візьме участь у позачерговому засіданні британського уряду.

В рамках візиту до Британії Зеленський підписав безпекові угоди з Чехією та Словенією. Кожна угода передбачає здебільшого підтримку України в оборонному секторі.

Читайте також:
Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт Латвія на початку 2025 року має намір провести міжнародний саміт "Коаліції дронів"
Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня Пентагон запевняє, що гроші на допомогу Україні до кінця вересня "не згорять"
Іспанія відправить в Україну повну батарею ЗРК Hawk Іспанія відправить в Україну повну батарею ЗРК Hawk
Україні потрібна допомога у відновленні бойових сил, - генерал США Україні потрібна допомога у відновленні бойових сил, - генерал США