USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50
Втрати орків: 4 8 8 4 6 0 (+1520)
USD
НБУ
39.58
Готівка
39.95
EUR
НБУ
42.85
Готівка
43.50

Українцям видаватимуть по 27 тис. гривень на навчання за професією "сапер"

Зараз Україна – найбільш замінована країна у світі
Розмінування Україна

Ілюстративне фото

Джерело: відкриті джерела

Українці зможуть отримати безплатні ваучери на навчання за професією "сапер". Про це повідомили в пресслужбі Міністерства економіки.

У відомстві інформують, що Державна служба зайнятості збільшила перелік професій та спеціальностей, за яким можна отримати ваучер на навчання, до 124 найменувань.

"Зараз Україна – найбільш замінована країна у світі. Підготовка спеціалістів з розмінування, з одного боку, допоможе відновленню економіки, а з іншого боку – допоможе соціальній адаптації українців, які повертаються з армії до мирного життя, або в той чи інший спосіб постраждали під час війни", – зазначила міністерка економіки Юлія Свириденко.

Навчання за професією "сапер" в Україні здійснюватиметься у восьми закладах освіти для таких категорій громадян:

  • внутрішньо переміщені особи (ВПО);
  • учасники бойових дій (УБД);
  • звільнені з військової служби;
  • люди у віці 45+ років;
  • люди, які отримали поранення внаслідок війни;
  • особи з інвалідністю;
  • люди, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.

"Відтепер людина, яка належить до вищеназваних категорій, має професійно-технічну, фахову або вищу освіту, зможе отримати ваучер на навчання номіналом до 27 тис. гривень та пройти відповідне навчання", – кажуть у Мінекономіки.

Влада деокупованих територій України регулярно закликає людей утриматися від відвідування необстежених саперами територій.

Розмінування України

В Україні розмінували майже половину від пріоритетних сільгоспземель. З початку 2023 року станом на жовтень в Україні піротехніки обстежили вже понад 225 тисяч гектарів земель сільгосппризначення, визначених для пріоритетного повернення до господарської експлуатації. 

Переважна більшість обстежених за тиждень площ – майже 4,2 тис. га – на Херсонщині. Решта – в Миколаївській та Харківській областях. У цілому наразі оглянули вже понад 47% сільгоспземель, які запланували повернути до господарської експлуатації в першу чергу. Зокрема, в Харківській області – понад 28%, Херсонській – 48%, Миколаївській – понад 79%.

Більше того, в Україні вироблятимуть техніку та обладнання для розмінування.

Крім того, у розмінуванні території Україні допомагатиме штучний інтелект.

Читайте також:
Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну Австрія створила спеціальний фонд на 500 млн євро, щоб підтримати інвестиції в Україну
РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням РФ за кілька тижнів до повномасштабного вторгнення в Україну запустила в космос супутник з ядерним озброєнням
Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі? Підприємство має сповіщати про повістки. Як працює цей механізм і що робити, якщо ви отримали повістку на роботі?
Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16 Данія анонсувала новий пакет допомоги Україні, до якого увійшли ППО та F-16